„Рома“ и „Фаворитката“ доминираха наградите БАФТА

0
65
Награда БАФТА. Снимка: bafta.org
Снимка: bafta.org

„Фаворитката“ доминира филмовите награди БАФТА на Британската академия за кино и телевизия в неделя вечер, като спечели седем награди от 12 номинации.

Сред тях са отличията за най-добра актриса за Оливия Колман и най-добра поддържаща женска роля за Рейчъл Уайз.

Мексиканският филм „Рома” спечели отличието за най-добър филм, а Рами Малек грабна приза за най-добър актьор за ролята си на Фреди Меркюри в „Бохемска рапсодия“.

„Рома“ вече получи две награди „Златен глобус“, „Златен лъв“ от кинофестивала във Венеция, награда Гоя и е номинирана за „Оскар“ в 10 категории. Филмът донесе на Куарон и наградата за най-добър режисьор и освен това бе отличен за най-добра кинематография и най-добър чуждоезичен филм.

„Бохемска рапсодия“ очаквано получи и наградата в техническата категория за най-добър звук. За най-добър актьор в поддържаща роля с БАФТА бе отличен Махершала Али за ролята на прочутия джазмен Дон Шърли в „Зелената книга“.

След над 30 години във филмовата индустрия режисьорът Спайк Лий най-накрая получи БАФТА за най-добър адаптиран сценарий за „Черен в клана“ – експлозивна творба за расизма в Америка през 70-те години.

„Роди се звезда“ на Брадли Купър получи само едно отличие от седем номинации, като грабна приза за оригинална музика. Политическата комедия „Вице“ взе единствено наградата за най-добър монтаж.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments