“Rolling Stones” заплашват Тръмп със съд заради използването на техни песни

0
10
The Rolling Stones
Снимка: Wikimedia Commons

Великобританската рок група “Rolling Stones” заплаши със съд президента на САЩ Доналд Тръмп заради използването на техни песни по време на предизборната си кампания, което продължава да се случва въпреки наложената забрана, предава “ABC News”. От групата обявиха в изявление от неделя, че правният екип на бандата

вече се е свързал с организацията за управление на музикалните авторски права “BMI” с цел преустановяване използването на техни песни по време на митингите в подкрепа на Тръмп за втори президентски мандат. 

“BMI” вече е уведомила предизборния щаб на Тръмп от името на “Rolling Stones”, че използването на тяхна музика без изричното им съгласие, ще се счита за пряко нарушение на авторските права, обявиха от правния екип на групата. “В случай че Доналд Тръмп пренебрегне предупреждението и продължи да използва авторски трудове на групата, ще бъде изправен пред съд за нарушаване на правото за интелектуална собственост и пускането на музика без притежанието на лиценз”. 

От предизборният щаб на Тръмп не отговориха на непосредствения имейл с молба за обратен коментар. “Rolling Stones” вече отправиха подобно оплакване по време на кампанията на Тръмп от 2016, когато бе използвана тяхна музика за подгряването на консервативната тълпа по време на предизборните митингите.

Класическият хит на “Rolling Stones” от 1969 година “You Can’t Always Get What You Want” бе една от най-популярните песни по време на кампанията на Тръмп. Тя бе пусната и по време на предизборното събитие в Тулса, Оклахома – ход, който бе остро разкритикуван заради провеждането на масово събиране в затворена зала по време на пандемията от коронавирус. 

Организацията за управление на музикалните авторски права “BMI” осигурява лицензи за пускането на авторска музика по време на събития, като разполага с каталог от над 15 милиона песни, които могат да бъдат пускани по време на политически кампании. Творците обаче имат правото да заявят изкарването си от списъка, като в изявлението на “BMI” става ясно, че “Rolling Stones” вече са постъпили така. 

“BMI” е информирала щаба на Тръмп, че ако отново използват музика на “Rolling Stones” по време на предизборно събитие, то би било в разрез с лицензионното споразумение между двете страни, става ясно от изявлението на компанията. 

Има и други музиканти, които са подали жалба заради използването на тяхна авторска музика по време на митинги на Тръмп. Семейството на късния рок музикант Том Пети е издало заповед за преустановяване използването песни на твореца “I Won’t Back Down”, след като бе пусната по време на митинга в Тулса.

“Тръмп няма правото под каквато и да е форма да продължава да използва песента по време на кампанията, пренебрегвайки здравия разум и потъпквай авторските права на артистите”, пише в изявлението. “Късният Том Пети и семейството му твърдо стоят срещу расизма и всякаква форма на дискриминация. Том Пети никога не би позволил песента му да стане част от кампания на омразата. Той обичаше да сближава хората, а не да ги разделя”.

Музикантът носител на Грами Нийл Янг възроптя срещу Тръмп през 2018, след като една от песните му бе пусната по време на шествия, бележещо средата на мандата на президента. Музикантът с канадски произход порица публично Доналд Тръмп за използването на сингъла от 90-те години “Rockin’ in the Free World”, въпреки предупрежденията, които бяха по-рано отправени към него.  

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments