Роднина на директора на болницата в Сандански е сред 24-мата неправомерно ваксинирани

0
493
МБАЛ-Сандански
Снимка: МБАЛ-Сандански

Роднина на директора на МБАЛ „Свети Врач“ в Сандански е сред 24-те неправомерно ваксинирани там, сред които има и 4-ма общински съветници. Всички те са се намирали извън предвидените за първа фаза за имунизиране. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинга за ситуацията с разпространението на COVID-19 у нас. Министърът е получил късно снощи доклада от извършената проверка.

7 служители от социален патронаж са били ваксинирани на 8 януари, а на следващия ден – 24 лица извън първата фаза на ваксинационния план. Сред тях са 4 общински съветници, членове на общинската администрация, както и лице от семейството на управителя на болницата. Министър Ангелов изтъкна, че 5-дневният срок за поставяне на ваксините е изтичал на 11 януари. По думите му това означава, че е имало достатъчно време дозите да бъдат върнати и преразпределени, така че да се насочат към хората на първа линия.

Министърът подчерта, че ако това е била държавна болница, е щял да уволни директора й. Той обаче не можел да прави кадрови промени на общинско лечебно заведение, на което не е принципал и добави:

„По отношение на лечебното заведение считам, че изпълнителният директор на болницата не е спазил изискванията на ваксинационния план, не е осъществил достатъчно добра организация.“

Проверката не е показала сериозни пропуски в ръководството на Благоевградската здравна инспекция, но въпреки това министърът щял да разговаря с директора й.

От 15 януари се възстановява плановият прием и плановата оперативна дейност, стана ясно още по време на брифинга. Пациентите ще се приемат едва след отрицателен антигенен тест за COVID-19, който ще се прави на място в болниците и гражданите няма да плащат за него.

Министър Ангелов отказа отсега да назове кои мерки се очаква да бъдат разхлабени от началото на февруари.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments