Рискът от заразяване с COVID-19 остава по-висок за някои етнически групи

0
5
Covid-19
Снимка: Pixabay

Според резултатите от подробен доклад рискът от заразяване и тежко протичане на COVID-19 остава по-висок за хората, принадлежащи към определени етнически групи. Изследването, посветено на неравенствата в условията на пандемията от COVID-19, изготвен по настояване на британското правителство, разглежда протичането на всяка отделна пандемична вълна, предава „BBC“.

Данните показват, че чернокожите и южноазиатските граждани са сред най-засегнатите, както и хората в градовете, които живеят в крайна бедност. Причините са комплексни, но експертите твърдят, че ваксинирането на повече, може да подобри ситуацията, тъй като ще спаси живота на много хора. Здравните власти призовават всички, които имат право на имунизация и все още не са се подложили на такава, да го направят бързо, тъй като това е най-добрият начин да за защита както на себе си, така и на близките хора. Жителите на Обединеното кралство все още могат да получат напълно безплатно всички дози от ваксината.

Всеизвестен факт е, че възрастта и съпътстващите заболявания представляват най-големият риск за тежко протичане на коронавируса, но много от другите важни фактори са неразривно свързани с непропорционално по-високите смъртни случаи и масово заразяване с вируса сред хората, принадлежащи към някои етнически малцинства. Според доклада основните от тях включват:

  • Рискови професии – например здравните работници и таксиметровите шофьори са силно засегнати от вируса.
  • Размер на домакинството – особено такива, съставени от няколко поколения, като сред членовете на семействата има деца в училищна възраст и по-възрастни роднини.
  • Живеене в пренаселени райони с лошо качество на въздуха и крайни нива на бедност.

Данните сочат, че по време на пандемична вълна – преди да има налични ваксини и когато осигуряването на лични предпазни средства в болниците и домовете за възрастни хора все още беше оскъдно, рискът от заразяване е бил свързан главно с практикуването на рискова професия. При втората вълна, когато училищата бяха отворени, хората, живеещи в домакинства, съставени от няколко поколения, бяха най-силно засегнати.

Според автора на доклада д-р Рагиб Али, независим съветник на правителството по въпросите, свързани с COVID-19 и връзката му с етническата принадлежност, сега най-големият риск от заразяване сред уязвимите група идва от ваксинационния статус. По негови думи много от пациентите с най-тежки усложнения от вируса, лекувани в интензивни отделения, не са били ваксинирани. Като цяло ваксината се приема по-често от хората с бял цвят на кожата.

Правителството на Обединеното кралство заяви, че ще използва резултатите от доклада, за да подпомогне преодоляването на неравенствата в здравеопазването. Министърът по въпросите, свързани с равенството, Кеми Баденок коментира:

Работата ни тук не е приключила. Правителството се ангажира да извлече и приложи всички важни поуки от тази пандемия в областта на общественото здраве, за да гарантира, че всеки човек, независимо от своя произход ще живее по-дълго, по-здравословно и по-щастливо.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments