Рибарски: Ежедневно българската енергетика трябва да плаща капацитет от 500 000 долара, който не се използва

0
472
Радослав Рибарски
Радослав Рибарски. Снимка: Facebook, Архив

Ежедневно енергетиката у нас и в частност „Булгаргаз“ трябва да плаща капацитет от 500 000 долара, който не се ползва, алармира депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ /ПП-ДБ/ Радослав Рибарски пред парламентарни журналисти. Той заяви, че работата на временната комисия за Споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската държавна компания „Боташ“, е приключила и нещата изглеждали притеснително.

Рибарски даде за пример 2023 година – от възможни 14 кораба да бъдат доставени са използвани 1 и половина. По думите му за този капацитет, който въпреки че не използваме, плащаме ежедневни такси за пълния обем, договорен от служебния кабинет с ресорен министър Росен Христов.

Временната комисия заседава 3 месеца и всичко обсъдено е било обобщено в доклад, който другата седмица трябва да бъде представен в пленарната зала.

„Ще призовем и сегашния служебен министър на енергетиката Владимир Малинов като пряк участник в това договаряне, защото това е едно тристранно споразумение между „Булгаргаз“, „Боташ“ и „Булгартрансгаз“.“, заяви Рибарски, цитиран от „БТА“ и поясни, че трите фирми се договарят България да доставя в турски вериги природен газ, който след това да бъде изкупуван обратно на българската граница. Рибарски смята, че не става въпрос за нормалната и обичайна междусистемна свързаност, даваща ни гъвкавост в доставките и независимо колко кораба доставим, трябва да платим този капацитет.

Количествата, които са били договорени, сметнати за всеки ден, са близо 1,8 милиарда кубични метра, от които, ако решим да ползваме целия капацитет, можем да доставим едва 1,3 милиарда кубични метра. Тази разлика от 500 милиона кубични метра физически не може да бъде изпълнена, изтъкна той и подчерта, че България е задължена за 13 години по този договор да плаща едни огромни такси за капацитет, а междувременно „Боташ“ ползва газопреносната мрежа на Бълхария и от това се вижда, че ефектът е загуба на пазарен дял за „Булгаргаз“. За 2023 г. „Булгаргаз“ губи 27 на сто пазарен дял, отчта Рибарски.

От една страна „Булгаргаз“ не получава дължимите му суми, от друга страна, се оказва задължен с един 13-годишен договор, от който губи, обобщава Рибарски и коментира, че предложението, записано и в решение, което трябва да бъде взето другата седмица в залата, е цялата документация заедно с този доклад да отидат в прокуратурата и ДАНС.

Депутатът призовава за предоговоряне на договора.

От 1 юни започват масови съкращения в „Мини Марица-изток“ ЕАД, а от юли – в ТЕЦ 2?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments