Реставрират пет от най-големите манастири у нас с европейски средства

0
237
Кремиковски манастир
Кремиковски манастир, Снимка: Nikolina Kireva, Facebook

Пет от най-големите манастири у нас – Бачковският, Плаковският, Троянският, Килифаревският и Кремиковският, както и три църкви ще бъдат реставрирани с европейски средства. Целта е те да станат още по-привлекателни за туристи и поклонници.

В Бачковския манастир ще се извърши ремонт на сгради, ще бъде направен туристически център и ще бъде извършено облагородяване на района. Светата обител е кандидатствала с проект на стойност над 1,2 милиона лева по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, предаде „Darik News“.

В момента се изготвя проектът за Троянския манастир „Успение Богородично“. Нужен е ремонт на западното крило и основната църква към него, както и реставрационно-консервационни работи. Мнението на експертите е, че възможностите за развитието на комплекса са големи, затова ще бъде добавена и концепция за туристически продукт.

Действащият девически манастир „Рождество Богородично“ край Калифарево също има нужда от пари за ремонт и реставрация. Целта е там да бъдат изградени нова магерница, паркинг, туристическа пътека, мост на река Белица и конферентна зала. В наши дни манастирът е обявен за културен паметник, счита се за един от шедьоврите на Българското възраждане.

Плаковският манастир „Св. пророк Илия“ край Велико Търново има нужда от средства за основен ремонт и реконструкция на сградите и централния храм. Ще бъдат изградени и туристически атракции. В момента проектът се съгласува с Министерството на културата, тъй като Светата обител е национален паметник.

В края на месец ноември вече беше подписан договор за ремонт на Кремиковския манастир по проект на Столичната община. Там ще бъдат инвестирани малко над 9,5 милиона лева. Ще бъде извършен ремонт на покрива и дренажа на средновековната църква „Свети Георги“, както и реставрация на стенописи.

В края на месец ноември беше одобрено и финансиране за консервация и реставрация на катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бургас. Той се намира в самия център на града и обновяването му ще допринесе за естетичното оформление на цялото пространство около него.

Още две православни църкви са кандидатствали за отпускане на средства по Оперативна програма „Региони в растеж“. Това „Св. Димитър“ и Св. Пантелеймон“ в област Видин.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments