Реставрация за над 14 млн. лева: Започва ремонтът на Паметника на свободата на връх Шипка

0
233
Шипка
Снимка: Pixabay

След изключително дълга подготовка, започва основен процес на реставрация на Паметника на свободата на връх Шипка. Проектът обхваща фасадите, които през последните години са в тежко и дори опасно за посетителите състояние.

За извършването на ремонта са обявени две обществени поръчки с обща стойност от 14 милиона лева, без ДДС. В бюджета за проекта са включени и 20% от сумата за неочаквани разноски, като това подчертава сериозността на усилията за възстановяване на монумента.

Паметникът, който е на 94 години, претърпява няколко частични ремонта в своята история, но основният проблем, засегнал структурата му, е проникващата влага. Поръчката за реставрацията е обявена да приключи през следващите 3 години, но директорът на Национален парк-музей „Шипка–Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов изрази оптимизъм, че работата може да приключи и по-рано.

Паметникът на свободата, разположен на връх Свети Никола, е с голяма историческа стойност. Реставрацията му е от голямо значение за българското наследство. С този проект ще се запази и подчертае голямата историческа стойност на паметника.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments