Решават колко дни да може да отсъства дете от училище по семейни причини

0
978
Ученици, ученичка, училище
Ученичка. Снимка: Искра.бг

Утре изтича срокът за обществено обсъждан на предложението, според което един ученик има право да отсъства от училище по уважителни причини след мотивирано писмено заявление от родителя до класния ръководител в срок от 15 дни за една учебна година. Според голяма част от родителите това ограничение трябва да отпадне или да се увеличи до 20 дни, съобщава „БНР“. 

С предложената промяна се премахва разрешителният режим от директора за отсъствията до седем учебни дни след писмено заявление от родителя, в което се описват причините за отсъствието.

При случаи като семейни събития и ангажименти, неотложни пътувания или временно неразположение поради различни причини родителите ще имат възможност сами да решат дали детето може да отсъства от училище. 

Мнозинството от родители са на мнение, че това ще облекчи работата на личните лекари, които са твърде ангажирани с издаване на бележки за отсъствия на ученици и деца в детските градини. Предлага се също така ограничението изцяло да отпадне, а над определени отсъствия и липса на достатъчно оценки ученикът да се явява на изпит.

Има и родители, които са против промяната, тъй като смятат, че е важно децата да усвояват учебния материал в час.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments