Ректорът на Стопанската академия в Свищов предлага стипендия и безплатно обучение за Нургюл

0
112
Нургюл Салимова
Нургюл Салимова. Снимка: "Д.А.ЦЕНОВ"-Свищов

Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ може да се похвали със своя пореден топ спортист в лицето на шахматистката Нургюл Салимова, класирала се втора на Световната купа по шахмат в Баку, което е най-големият ѝ успех при жените. 20-годишната Нургюл е избрала свищовското висше училище, за да продължи образованието си, като се е записал в специалност „Маркетинг“, редовна форма на обучение.

„Цяла България се гордее с постижението на Нургюл Салимова. Ние сме още по-горди, че тя избра именно нашето висше училище за обучението си“, коментира ректорът на Академията проф. д-р Мариана Божинова.

Като председател на УС на фондация „Димитър Ценов“, още в началото на септември проф. Божинова ще предложи да бъде отпусната стипендия за Нургюл. Академичната фондация има дългогодишни традиции в това да подпомага изявени студенти в областта на обучението и в спорта.

„Има много неща, които могат да бъдат направени по отношение на тези „златни деца“, които ние не трябва да губим. Такава е дългогодишната политика на нашата Академия. Моите предложения ще бъдат да поемем всички семестриални такси за 4-годишния курс на обучение на Нургюл, също специални стипендии, безплатни учебници и материали, както и възможност за индивидуален план на обучение. Ще обсъдим и други награди. Ще очакваме Нургюл Салимова на тържественото откриване на учебната година – лично да получи тези награди“, каза проф. Божинова и обяви, че след като Нургюл вече се е записала и вече си е платила първата семестриална такса, тя ще й върне сумата от свои лични средства.

„Това са шампиони, които искат да бъдат шампиони и в обучението“, заяви проф. Божинова, допълвайки, че това са отговорни, упорити, прекрасни български млади хора, които са достойни граждани на България.

„Ние по всякакъв начин трябва да ги съхраним и да ги запазим да се състезават за нас“, категорична е тя. Проф. Божинова обяви, че в музея на Свищовското висше училище, в специалния кът с постижения на изявени студенти – спортисти, ще бъде отделено специално място и на Салимова.

С класирането си за финала на Световната купа свищовската студентка гросмайстор Нургюл Салимова си осигури участие в турнира на претендентките за световната титла, който ще се проведе в Торонто през април 2024 година.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments