Рекордно високи нива СО2 във въздуха

0
144
Снимка: Глобално затопляне
Източник: Wikimedia Commons

Отчетени са рекордно високи нива въглероден диоксид. Това показват данни от Обсерваторията Мауна Лоа в Хавайските острови, предаде CNN.

Толкова висока концентрация на СО2 не е засичана досега. Измерването е направено от Института по океанография в района, заедно с учени от Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания.

„Това е първият път в човешката история, когато атмосферата на нашата планета има над 415 единици СО2“, написа метеорологът Ерик Холтхаус в широкоразпространен пост в социалната мрежа Twitter.

Високите нива на CO2 в атмосферата са причинени от изгарянето на изкопаеми горива и изсичането на гори. Те пречат на естествения цикъл на охлаждане на Земята, улавя топлината близо до повърхността и води до глобално затопляне. Температурите в към днешна дата са с 1 градус нагоре.

Според 70 климатични проучвания, ако на Земята е с 2 градуса по-топло, ще има 25% повече горещи дни. Това би довело до големи рискове за здравето на човечеството и множество горски пожари. Сушата ще се увеличи с 4 месеца и около 388 милиона души ще са застрашени от недостиг на вода. Циклоните и тайфуните ще зачестят, добивът от реколтите ще е в пъти по-малък. Около милион животински вида няма да оцелеят.

Повишаването на температурите ще се отрази благоприятно на комарите, което ще доведе до по-висок риск от епидемии като малария и други, пренасяни от тях. Дотук говорихме за повишаване от 2 градуса. При 3 или 4 градуса много части от планетата ще бъдат необитаеми.

Всичко това се предвижда от десетилетия. Знаем и какво трябва да се направи, за да бъде спрян пагубният процес – драстично намаляване на въглеродните емисии, залесяване и нововъведения за улавяне на въглерода. По думите на Междуправителствената експертна група по климатични промени нужни са: „бързи, всеобхватни и безпрецедентни промени във всички аспекти на обществото“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments