Регионалният министър предлага: Да има лимит на глобите при грешки от винетки

0
124
Винетка
Винетка. Снимка: Съюз на българските автомобилисти

Да се въведе лимит на глобите, които се плащат от водачите за грешки при използването на винетки, предлага регионалният министър Иван Шишков. Според него идеята шофьорите да бъде уведомявани до 3 дена, след като са получили санкцията, не е приложима. По думите ми проблемите са назад във времето и уточни:

„Софтуерът, направен през 2019 г., не позволява глобите да излизат в сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/, но има още един голям проблем – и в този момент, когато е направена цялата система – пак говоря, 2019 година, една от идеите е била включително човек, когато си купува електронна винетка, да си оставя телефон, да си оставя имейл, за да може ако се случи проблем, да бъде уведомен, че има такъв проблем и че има нещо нередно с винетката. Имало е възражение от обществени организации. То е било прието и сега на практика възможните технологии не можем да ги използваме.“

Ресорният министър смята, че решението се крие в промяна на Пътния закон – когато се натрупат повече санкции, да има лимит за година. Той поясни пред „БНР“, че ако водачът има 20 глоби, да плати само част от тях. 

Според арх. Шишков е необходима инициативата на Народното събрание, за да не се стига до още случаи като този със столичното село Пролеша, където жителите му бяха санкционирани за милиони, тъй като са управлявали превозно средство по столичното Околовръстно шосе без винетки.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments