Реформа в хранителния сектор: Обновяване на националните стандарти при храните

0
39
Вредна храна
Снимка: Pixabay

В рамките на инициатива на Министерството на земеделието и храните /МЗХ/, проведена среща подчерта спешната необходимост от обновяване на националните стандарти за производство на храни, които вече не отговарят на актуалните изисквания. Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев изрази твърда позиция за подкрепа на процеса, като акцентира на значението на съобразяването с европейското и национално законодателство за подобряване на качеството и безопасността на храните.

Срещата събра водещи фигури от сектора, включително заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов, важни представители от дирекция „Техническа хармонизация“ и Българския институт по стандартизация, както и представители на Българската агенция по безопасност на храните и други заинтересовани страни. Основната цел бе обсъждане на текущата ситуация и необходимите стъпки за обновяването на стандартите в съответствие с последните регулации и научни изследвания.

Заместник-министър Йоцев предложи разработването на въпросник за събиране на мнения от заинтересованите страни и браншови организации. Това ще улесни идентифицирането на спешността за преразглеждане, обновяване или потенциалното отхвърляне на настоящите стандарти. Ирен Дабижева, директор на Българския институт по стандартизация, подчерта утвърдената практика за периодичен преглед на стандартите от технически комитети, което гарантира тяхната актуалност и приложимост.

Участниците в срещата единодушно се съгласиха за значението на този процес не само за увеличаване на доверието между потребителите и производителите, но и за създаването на по-конкурентна среда, която стимулира иновациите и гарантира високо качество на хранителните продукти. Преразглеждането и обновяването на стандартите представлява важна стъпка към постигането на тези цели, осигурявайки, че българският хранителен сектор остава в крак с най-новите разработки и изисквания на европейско и световно ниво.

България подчертава своя ангажимент към подобряване на качеството, безопасността и конкурентоспособността на своите хранителни продукти, поставяйки здравето и благополучието на потребителите на първо място.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments