Референдум в Тунис: Избирателите дават на президента почти безконтролна власт

0
10
Каис Сайед
Каис Сайед. Източник: Фейсбук

Тунис гласува за предоставяне на нови разширени правомощия на президента на страната, в ход, който според критиците рискува връщането на авторитарното управление, предава „BBC“.

По-малко от 1/3 от тунизийците гласуваха на референдума, като 94,6% от гласувалите подкрепиха плановете за предоставяне на широки нови правомощия на президента Каис Сайед. Опозиционните групи, които бойкотираха вота, обаче заявиха, че резултатите са „ненадеждни“ и „завишени“.

Сайед твърди, че промените ще прекъснат политическата парализа на Тунис. 64-годишният политик вече управлява с указ от това време миналата година, когато драматично предприе временно прекратяване на работата на парламента и освобождаване на правителството.

Новата конституция на Тунис ще даде на държавния глава пълен изпълнителен контрол, върховно командване на армията и възможността да назначава правителство без одобрението на парламента. Това също така ще отслаби съдебната система на Тунис и ще премахне ограниченията върху правомощията на президентството.

Политическите съперници на Сайед обвиниха избирателната комисия на страната в „измама“ и казаха, че няма да признаят новоприетата конституция – която се очаква да влезе в сила, когато бъдат публикувани окончателните резултати от гласуването.

Сайед и тунизийската избирателна комисия все още не са коментирали обвиненията.  Критиците се опасяват, че новата конституция ще кодифицира новопридобитите правомощия на президента, намалявайки ограниченията върху личните му правомощия и подкопавайки сравнително младата демокрация в страната. Неджиб Чеби, ръководител на опозиционния Фронт за национално спасение беше категоричен:

„Сайед фалшифицира народната воля, като фалшифицира резултатите.“

Според него първоначалните резултати са „завишени и не отговарят на това, което наблюдателите са видели на място“.

Мнозина подкрепиха промените с надеждата, че новата конституция ще отбележи нова глава, освобождавайки Тунис от политическите спорове и парализата на правителството и намалявайки влиянието на най-голямата ислямистка партия в страната.

В свое изявление след гласуването във вторник Сайед каза на поддръжниците си, че „Тунис е навлязъл в нова фаза“ и обеща, че „всички, които са извършили престъпления срещу страната, ще бъдат държани отговорни за действията си“.

Вотът в понеделник показа, че само 30,5% от имащите право на глас гласуват, според първите официални данни. Сайед обаче твърди, че е имало голяма тълпа в избирателните секции и процентът е щял да бъде по-висок, ако гласуването се проведе в продължение на два дни.

Референдумът отбеляза най-ниската избирателна активност в петте големи вота, проведени в Тунис от 2011 г., когато страната свали дългогодишния си владетел Зин ал Абидин Бен Али и стана родното място на Арабската пролет, която след това обхвана Близкия изток.

Доскоро Тунис беше единствената нация, за която се смяташе, че е излязла от въстанията като демократична. Президентът Сайед е на мнение, че неговите реформи се изпълняват в духа на онази революция от 2011 г., запазвайки бъдещето на Тунис и слагайки край на годините на икономически разпад. В понеделник сутринта, след гласуването той подчерта:

„Нашите пари и богатство са огромни, а волята ни е още по-голяма, за да възстановим нов Тунис и нова република, която скъсва с миналото.“

Като независим политик без подкрепата на една политическа партия, Сайед запазва широка подкрепа сред голяма част от тунизийците, които вярват, че страната се нуждае от силен лидер, за да се справи с проблемите си. Въпреки това сред населението имаше малко ентусиазъм за референдума.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments