Помпео: САЩ ще направят всичко, за да спрат „Северен поток 2“

0
75
Майк Помпео. Снимка: wikimedia commons
Майк Помпео. Снимка: wikimedia commons

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви във вторник на съвместна пресконференция с полския външен министър Яцек Чапутович, че САЩ ще направят всичко по силите си, за да спрат плановете на Русия за изграждане на газопровода „Северен поток 2“ за Европа, предаде France24.

Помпео каза, че тръбопроводът от Русия до Германия, чието строителство започна миналата година, ще „зарежда Русия с пари“ по начин, който вреди на Европа.

Така че, макар да има комерсиален аспект към този проект, има и голям риск за сигурността”, каза Помпео.

Мисля, че американският президент Доналд Тръмп бе много ясен по въпроса, че Съединените щати ще направят всичко, което зависи от тях, европейската сигурност да бъде на първи план що се отнася до енергийните решения„, каза Помпео, попитан дали Вашингтон обмисля санкции срещу „Северен поток 2“.

Трасето на бъдещия газопровод, който е предвидено да удвои капацитета на първия „Северен поток“, ще минава от балтийското крайбрежие на Русия до Германия. Проектът е поддържан с условия от Франция, но критикуван остро от Полша и балтийските републики.

Ние споделяме гледната точка, че проектът „Северен поток 2“ не служи на енергийната сигурност на Европа, смятаме го за неудачен и дори за вреден проект за енергийната сигурност на континента„, каза полският външен министър.

Междувременно, Германия обеща да започне да внася през следващите години втечнен природен газ от САЩ, като изгради съответната инфраструктура.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments