Разследванията срещу Доналд Тръмп набират сила

0
18
Президент Доналд Тръмп
Снимка: Wikimedia commons

На бившия президент Доналд Тръмп и неговите съюзници са били отправени предупреждения относно настоящите разследвания, които се водят срещу тях. Прокурор от щата Джорджия посочи, че вероятно скоро ще повдигне наказателни обвинения в рамките на двугодишно разследване за подривна дейност по време на избори. Според казаното се очаква разследването, фокусирано отчасти върху разговора на Тръмп с държавния секретар на Джорджия, да приключи преди текущите федерални разследвания, пише „Associated press“.

Освен разследването в Джорджия, специален съветник на Министерството на правосъдието разследва Тръмп и за ролята му в съвместно организирания със съюзниците му опит за отмяна на загубата му на президентските избори през 2020 г. и за предполагаемото му неправомерно боравене с класифицирани документи. Изглежда, че Тръмп ще продължи да бъде изправен пред необратимата правна опасност от разследването на така наречения му тайник с класифицирани материали в курорта му във Флорида. Този случай обаче изглежда допълнително усложнен, поне в политически план, от неотдавнашното разкриване на класифицирани документи в дома на президента Джо Байдън в Делауеър и в офиса му във Вашингтон. Министерството на правосъдието назначи отделен специален съветник, който да разследва този въпрос.

Районния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис разкри, че е  започнала разследването си малко след публикуването на запис на телефонен разговор, проведен на 2 януари 2021 г. между Тръмп и държавния секретар на Джорджия Брад Рафенспергер. В този разговор тогавашният президент предполага, че Рафенспергер, съратник на републиканеца, може да „намери“ гласовете, необходими за отмяна на оспорваната изборна загуба на Тръмп от демократа Байдън в щата. По време на комуникацията се чуват ясно думите на бившия лидер: „Всичко, което искам да направя, е следното: просто искам да намеря 11780 гласа, което е с един повече, отколкото имаме в наша полза.“.

Оттогава насам обхватът на разследването значително се разшири, като обхвана, наред с други важни факти и следното – списък с фалшиви републикански избиратели, телефонни обаждания на Тръмп и други лица до високопоставени служители на Джорджия в седмиците след изборите през 2020 г. и неоснователни твърдения за широко разпространени изборни измами, отправени към щатските законодатели. В свое интервю Тръмп настоява, че не е направил „абсолютно нищо нередно“ и че телефонният му разговор с Рафенспергер е бил „перфектен“. Той заяви още, че се чувства „доста уверен“, че няма да му бъде повдигнато обвинение.

Засега все още не е ясно как действията, предприети от Фани Уилис ще се отразят на проверките на Министерството на правосъдието, както и какви контакти е осъществил екипът ѝ с федералните следователи. Прокурорите от Министерството на правосъдието са предпазливи при обсъждането на своите разследвания, като не дават достатъчно информация за това как и кога се очаква те да приключат. Коментарите на Уилис обаче показват, че разследването в Джорджия е напът да бъде приключено, без значение дали са налице конкретни обвинения или не – по график, независим от това какво планира да направи Министерството на правосъдието, твърдят правни експерти.

Кънингам, професор от щата Джорджия, заяви, че коментарите на Уилис предполагат, че докладът, изготвен от специално назначено жури, съдържа подробности за хора, които според комисията и Уилис трябва поне да бъдат допълнително разследвани. По негови думи публичните разкрития за този случай са резултат до известна степен от необичайния характер на производството в Джорджия.

Медийни организации, сред които и Associated Press, настояваха докладът да бъде публикуван. По време на изслушването миналата седмица Уилис заяви, че предстои да се вземе решение дали да бъде повдигнато обвинение, както и че е против публикуването на доклада, защото се стреми да гарантира, че „всички обвиняеми са третирани справедливо“. Адвокатите на свидетели и други лица, определени като приближени до Тръмп, настояват, че Уилис е водена от политически мотиви, а не от основателни опасения, че са извършени престъпления. Наред с други техни възражения, те изтъкнаха нейните публични изявления и първоначалната ѝ готовност да говори пред печатни и телевизионни новинарски агенции.

Дани Портър, републиканец, който в продължение на почти три десетилетия е заемал длъжността окръжен прокурор в съседния окръг Гуинет, твърди, че Уилис се движи в „непозната територия“, като се аргументира с факта, че такива специално назначени експертни журита са сравнително рядко явление в Джорджия, а законът не дава много насоки за тях на прокурорите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments