Разследва се неправомерно харчене на целеви средства от Столична община

0
177
Пари
Пари. Снимка: СДВР, Facebook

Икономическа полиция при Главна дирекция „Национална полиция“ се е самосезирала след публикации в медиите за неправомерни действия на столичен заместник-кмет. Обект на проверката е твърдението, че Столичната община неправомерно е харчила целеви средства, постъпващи в нейните сметки от такса битови отпадъци /ТБО/ за други дейности.

Според изнесената информация, ежегодно в сметките на общината постъпват суми от ТБО от предходни години, т. нар. „недобори“, които се събират в обща сметка, а после се разходват не за дейности, свързани с почистването, както изисква Законът за местните данъци и такси /ЗМДТ/. В ЗМДТ е записано, че постъпващите пари от ТБО са целеви и като такива трябва да се разходват единствено и само за дейности, свързани с почистването. Това е потвърдено и от официално становище на Сметната палата в отговор на изпратено конкретно запитване по казуса.

След изискани справки от СГО и АДФИ, е направен изводът, че средства в размер на над 84,5 млн. лева от недобори по ТБО през 2019 и 2020 година не са постъпили в целевата сметка, а в такава, в която постъпват всички приходи на общината. Точният размер на средствата може да се установи след възлагане на одит от Сметната палата. Предстои материалите да бъдат изпратени в прокуратурата за преценка дали да бъде образувано досъдебно производство.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments