Разширено обучение на САЩ за украинските сили започва в Германия

0
25
Ген. Марк Мили - САЩ.
Ген. Марк Мили. Снимка: Фейсбук

Новото, разширено бойно обучение на украинските сили от американската армия започна в Германия в неделя, с цел да върне батальон от около 500 войници обратно на бойното поле, за да се бият с руснаците през следващите пет до осем седмици. Това заяви генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете, предава „Асошиейтед прес“.

Мили, който планира да посети тренировъчната зона Grafenwoehr в понеделник, за да види от първа ръка програмата, обясни, че обучаваните войски са напуснали Украйна преди няколко дни. В Германия има пълен набор от оръжия и оборудване, които да използват. Досега Пентагонът отказваше да каже кога точно ще започне обучението.

Така нареченото обучение с комбинирани оръжия е насочено към усъвършенстване на уменията на украинските сили, така че те да бъдат по-добре подготвени да започнат офанзива или да противодействат на всеки скок на руските атаки. Те ще се научат как по-добре да се движат и координират своите единици с размер на рота и батальон в битка, използвайки комбинирана артилерия, броня и сухопътни сили.

Говорейки с двама репортери, пътуващи с него до Европа в неделя, Мили подчерта, че сложното обучение – съчетано с набор от нови оръжия, артилерия, танкове и други превозни средства, насочени към Украйна – ще бъде от ключово значение за подпомагане на силите на страната да си върнат територия, която е била завоювана от Русия в продължилата близо 11 месеца война. Мили беше категоричен:

„Тази подкрепа е наистина важна за Украйна, за да може да се защити. И ние се надяваме да успеем да съберем това тук в кратки срокове.“

Целта, смята той, е всички входящи оръжия и оборудване да бъдат доставени в Украйна, така че новообучените сили да могат да ги използват „някъде преди пролетните дъждове да се появят. Това би било идеално.

Новата инструкция идва, докато украинските сили са изправени пред ожесточени боеве в източната провинция Донецк, където руската армия твърди, че контролира малкия солен минен град Соледар. Украйна твърди, че нейните войски все още се бият, но ако войските на Москва поемат контрола над Соледар, това ще им позволи да се доближат до по-големия град Бахмут, където битките бушуват от месеци.

Русия също така започна широко разпространен бараж от ракетни удари, включително в Киев, североизточния град Харков и югоизточния град Днепър, където броят на жертвите в една жилищна сграда нарасна до 30.

Мили обясни, че иска да се увери, че обучението върви по план и дали е необходимо нещо друго, както и че ще се съобрази добре с доставките на оборудване.

Програмата ще включва обучение в класната стая и работа на терен, която ще започне с малки отряди и постепенно ще се разраства, за да включва по-големи отряди. Тя ще завърши с по-сложно бойно учение, обединяващо цял батальон и щабна част.

Досега фокусът на САЩ беше върху предоставянето на украинските сили на по-неотложни нужди на бойното поле, особено върху това как да се използва широкият набор от западни оръжейни системи, които се изливат в страната.

САЩ вече са обучили повече от 3100 украински войници как да използват и поддържат определени оръжия и друго оборудване, включително гаубици, бронирани превозни средства и високомобилна артилерийска ракетна система, известна като HIMARS. Други нации също провеждат обучение за оръжията, които предоставят.

При обявяването на новата програма миналия месец, Бриг. Ген. Пат Райдър, прессекретар на Пентагона, коментира, че идеята е „да бъде в състояние да им даде това напреднало ниво на колективно обучение, което им позволява да провеждат ефективни комбинирани въоръжени операции и да маневрират на бойното поле“.

Мили напомни, че САЩ вече са провеждали този тип обучение преди руската инвазия през февруари миналата година. Но след като войната започна, Националната гвардия на САЩ и силите за специални операции, които се обучаваха в Украйна, напуснаха страната. Това ново усилие, което се извършва от 7-мо армейско командване за обучение на армията на САЩ в Европа и Африка, ще бъде продължение на това, което са правили преди инвазията. Други европейски съюзници също организират такива обучения.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments