Разрушително торнадо в Алабама взе поне 23 жертви

0
216
Торнадо
Торнадо. Снимка: Wikimedia commons

Поне 23 души са загинали заради торнадо в окръг Лий в източна Алабама, съобщи „БиБиСи“. Сред жертвите има и деца.

Шерифът на окръга Джей Джоунс заяви, че щетите са „катастрофални“ и се страхува, че ще бъдат намерени още тела. Броят на ранените към момента все още не е известен. Властите коментират, че все още работят за тяхното идентифициране.

https://twitter.com/burontimus/status/1102364766612410369

Най-разрушителното торнадо е издълбало пътека с ширана поне половин миля в района около Бюрегард (Beauregard), който се намира в окръг Лий.

Американската метеорологична служба (NWS) класифицира стихията от категория Еф 3, което означава – ветрове със скорост между 266 и 331 километра в час. Оттам предупреждават хората да стоят настрана от разрушените райони и да оставят първо спасителите да си свършат работата.

Районът около Бюрегард, който се намира на около 60 мили (95 км) източно от столицата на щата Алабама, Монтгомъри, изглежда е понесъл удъра на стихията. Торнадото там е преминало около 14:00 часа (20:00 GMT) в неделя.

Снимки показват скъсани стълбове, пътища, пълни с отломки и къщи без покриви. Шериф Джоунс коментира, че някои домове са напълно унищожени. Именно заради това властите се опасяват, че броят на жертвите може да нарасне.

Предупреждения за торнадо също бяха издадени за Джорджия, Флорида и Южна Каролина. Кадри показват разбити сгради и счупени дървета в Талбътън, на около 80 мили южно от Атланта. За торнадото също беше съобщено в окръг Уолтън и Кайро в северна Флорида.

Медицинският център в Източна Алабама съобщи, че през него са преминали повече от 40 души, ранени от екстремните климатични условия, и е очакват още.

От Националната метеорологична служба пък заявиха, че ще изпратят три екипа, които да оценят щетите, причинени от торнадо в Алабама.

Губернаторът на Алабама Кей Айви публикува в Туитър предупреждение, че може да има още екстремни метеорологични условия. Президентът Доналд Тръмп призова хората да внимават и да се пазят.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до американския президент Доналд Тръмп по повод бедствието.

„С огромно прискърбие научих тъжната новина за опустошителната буря, връхлетяла щата Алабама, която нанесе огромни материални щети и причини смъртта на десетки жители. Бих искал от мое име и от името на българския народ да изкажа най-искрени и дълбоки съболезнования към Вас и към семействата на загиналите и ранените. В този тъжен за цялата Ви страна ден нашите мисли и молитви са с Вас“, обръща се премиерът Борисов към американския президент.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също изпрати съболезнователна телеграма до държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео във връзка със смъртоносната буря в щата Алабама.

„Бих искала да отправя моите най-искрени съболезнования към Вас и към семействата на загиналите и ранените в това природно бедствие. Нашите мисли са с Вас и с жителите на пострадалите райони. Моля приемете, господин Държавен секретар, уверенията в отличната ми към Вас почи“, посочва Екатерина Захариева в телеграмата до Майкъл Помпео.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments