Разпространените подробности от заповедта за обиск в дома на Тръмп могат да причинят непоправими щети

0
15
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: President Donald J. Trump, Facebook
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: President Donald J. Trump, Facebook. Снимка: President Donald J. Trump, Facebook

Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че публикуването на подробности относно заповедта, използвана за обиск в дома на Доналд Тръмп във Флорида миналата седмица, може да причини „непоправими щети“ на разследването, предава „BBC“. Ведомството иска да запази клетвената декларация – съдебен документ, показващ доказателствата, необходими за получаване на заповедта, в тайна.

Агенти на ФБР претърсиха Мар-а-Лаго, за да разберат дали Доналд Тръмп неправилно е боравил с правителствени документи, когато е напускал поста си. Това стана първият път, когато домът на бивш президент беше обискиран в криминално разследване.

11 комплекта класифицирани файлове бяха открити при претърсването преди една седмица на имението в Палм Бийч, според заповедта, която беше публикувана в петък.

Сега няколко новинарски организации са подали заявление за разпечатване на клетвената декларация. В понеделник прокурорите обаче заявиха, че подобен ход „ще причини значителни и непоправими щети на това продължаващо криминално разследване“. В съдебна документация те пишат:

„Ако бъде разкрита, клетвената декларация ще послужи като пътна карта за текущото разследване на правителството, предоставяйки конкретни подробности за неговата посока и вероятен ход, по начин, който е много вероятно да компрометира бъдещи стъпки по разследването.“

Те също така са на мнение, че клетвената декларация трябва да остане запечатана, тъй като разследването включва „строго класифицирани материали“.

В понеделник Тръмп обяви, че ФБР е взело 3 от паспортите му по време на акцията – стъпка, която обикновено се предприема само ако следователите преценят, че има риск от бягство на заподозрян. В платформата си за социални медии „Truth Social“ Тръмп публикува следното:

„Това е нападение срещу политически опонент на ниво, невиждано досега в нашата страна. Третия свят!“

Източник от правоприлагащите органи по-късно потвърди пред „CBS News“ – американския партньор на „BBC“ – че паспортите, принадлежащи на Доналд Тръмп, са били взети от следователи на 8 август. В имейл от министерството на правосъдието до екипа на Тръмп служител потвърди:

„Научихме, че филтриращите агенти са иззели три паспорта, принадлежащи на президента Тръмп, два с изтекъл срок на валидност и един е неговият активен дипломатически паспорт.“

И още – че те са били предоставени за получаване в понеделник. Американските медии показват, че паспортите вече са върнати. Издирването на ФБР предизвика гневна реакция от съюзниците на Тръмп, като мнозина настояха клетвената декларация да бъде публично разкрита. Републиканският сенатор Майк Раундс направи следния коментар пред „NBC“ в неделя:

„Министерството на правосъдието трябва да покаже, че това не е просто риболовна експедиция, че са имали основателна причина да отидат и да направят това, че са изчерпали всички други средства.“

Конгресменът Джим Джордан, републиканец от Охайо, изтъкна пред „Fox News“, че 14 агенти на ФБР са се обърнали към него, за да освиркват предполагаемата политизация в Министерството на правосъдието.  Заповедите за обиск обикновено трябва да бъдат подписани от съдия, след като прокурорите докажат, че имат основателна причина да смятат, че е извършено престъпление. Заповедта, използвана при нападението на Тръмп, беше оповестена публично в петък – изключително необичаен ход по време на криминално разследване, което според главния прокурор Мерик Гарланд се свежда до „значителен обществен интерес“.

В съдебната документация от понеделник прокурорите цитираха заплахи срещу ФБР като друга причина да запазят клетвената декларация от публичното пространство.

„Информацията за свидетелите е особено чувствителна, като се има предвид високопоставеният характер на този въпрос и рискът разкриването на самоличността на свидетелите да повлияе на желанието им да сътрудничат на разследването“, се казва в съдебната документация.

ФБР и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ издадоха бележка в петък вечерта до правоохранителните органи в цялата страна, отбелязвайки „увеличаване на заплахите с насилие, публикувани в социалните медии срещу федерални служители.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments