Разписани са 3 стандартни механизма за разсрочване на задължения до 6 месеца

0
118
Владислав Горанов
Владислав Горанов. Снимка: Министерство на финансите, Архив

Разписани са 3 стандартни механизма за разсрочване на задължения до 6 месеца, заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на извънреден брифинг в Министерски съвет.

„Присъединявам се към премиера с думи за благодарност към търговските банки и БНБ, които след решението на Европейския банков орган приеха и БНБ одобри единен механизъм за разсрочване на задължения до шест месеца, които изтичат до 31 декември 202 година. На разсрочване подлежат тези задължения, които са редовно обслужвани или са просрочвани не повече от 90 дни към първи март 2020 година. Всеки клиент може да заяви изрично пред обслужващата банка, че желае да се възползва от предлаганите облекчения“, заяви министър Горанов, цитиран от „Фокус“.

По думите му Централната банка е одобрила и разписала трите стандартни механизма.

„Отсрочване на главница и лихва до 6 месеца, отсрочване на главница до 6 месеца и още един механизъм, който е за револвиращи продукти. Механизмът е публикуван на страницата на БНБ и всеки може да се запознае с него. Касае се за задължения, които са възникнали до 1 март и са били обслужвани редовно или най-много 90 дни просрочие към 1 март 2020 г. Срокът е до края на годината според мен ще е достатъчен, за да може тези компании, които изпитват затруднения с обслужване на задълженията си да преминат през пика на кризата“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments