Разногласия в Китай: WeChat изтрива акаунти на потребители от ЛГБТ общността

0
34
Приложение
Снимка: Pixabay

Последната репресия, насочена срещу акаунтите на хора от ЛГБТ общността в популярната платформа WeChat на компанията „Tencent“, разедини позициите на потребителите в китайските социални медии. Десетки такива акаунти, управлявани предимно от студенти, бяха изтрити във вторник вечерта, като мярката предизвика опасения от затягане на контрола върху публикуването на съдържание, включващо гей тематика.

Този ход доведе до събирането на силна онлайн подкрепа спрямо ЛГБТ общността, като мнозина помолиха студентските групи да продължат да използват платформите и „да не се предават“. Въпреки това голям брой противници на хората с различна сексуална ориентация приветстваха промяната, като заявиха, че е било крайно време това да се случи, предава „BBC“.

Китай декриминализира хомосексуалността през 1997 г., но ЛГБТ общността продължава да се сблъсква с различни прояви на дискриминация в страната. Вчера две активни студентски групи, чиито членове са част от ЛГБТ движението, обявиха публично възмущението си от премахването на техните акаунти в WeChat, при което всичките им предишни публикации също са били изтрити. Въпросните групи са известни с това, че пропагандират открито демонстриране на различната сексуална ориентация и апелират към равенство между половете, оказвайки подкрепа на свои съмишленици сред студентите в университета „Фудан“. По повод крайната мярка те коментираха:

„Нашите дейности няма да спрат въпреки изтриването на акаунтите ни. Напротив, ние се надяваме да използваме тази възможност, за да започнем отначало, като се фокусираме върху пола и обществото и  приветстваме смелостта и любовта.“

Вчера от Държавния департамент на САЩ заявиха пред репортери, че са загрижени от факта, че много акаунти биват изтриване, само защото потребителите изразяват своите виждания, упражнявайки правото си на свобода на словото.

Междувременно други китайски потребители на социални медии изразиха открито радостта си от този ход.

Нямам нищо против, ако ЛГБТ общността извършва своите дейности и живее живота си ненатрапчиво, но защо трябва да продължават да споделят идеалите си чрез платформите на тези групи? Редно е да бъдат изтрити.„, пише един от потребителите на приложението Weibo.

Непоносимостта расте

По официални данни много от изтритите акаунти в WeChat са разпространявали съобщения, за които се твърди, че са „нарушили“ интернет разпоредбите. Въпреки това до момента не са разкрити повече подробности. Имената на акаунтите също са изтрити и вече фигурират в системата като „неназовани“.

Затягащата мярка е последният пример за това, което някои граждани наричат ​​„нарастваща нетърпимост“ към ЛГБТ общността. Миналата година седмицата в Шанхай, посветена на демонстрациите на хората с различна ориентация, организирана по модел на подобни събития на Запад, беше отменена без обяснение, след като 11 години подред се провежда без прекъсвания.

През 2019 г. в китайските кина беше пуснат биографичният филм за живота на Фреди Меркюри „Бохемска рапсодия“, който спечели „Оскар“. Сред водещите теми на филма са сексуалната идентичност и диагнозата СПИН, като някои от кадрите бяха цензурирани.

През 2018 г. от ръководството на „Weibo“ заявиха, че всички публикации, свързани със хомосексуалността, ще бъдат премахвани, но след масово възмущение компанията отмени този свой план.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments