Размирици на Западния бряг: Мобилизират се нови палестински бойци

0
61
Палестина
Палестина. Снимка: Pixabay

Свирепите изстрели на автомати М-16 нарушават тишината в селото, което се намира на територията на окупирания от Израел Западен бряг, заобиколено от ечемични ниви и маслинови горички. Младите палестинци в село Джаба някога са искали да се занимават със земеделие, разказват местните жители, но сега все повече от тях искат да се бият.  

Местните споделят още, че миналата седмица десетки младежи, носещи балаклави, и размахващи пушки заедно със снимки на загиналите си другари, са нахлули на училищната площадка, демонстрирайки новата въоръжена група в Джаба и отдавайки почит на нейния основател и друг стрелец, които са загинали при израелска военна атака миналия месец, пише „Associated Press News“.

„Не бих искал да разплаквам родителите си, но аз съм готов да умра като мъченик,“, казва 28-годишният Юсеф Хосни Хамур, близък приятел на Езеддин Хамамрах, покойния основател на групата.

Напоследък подобни сцени се разиграват на целия Западен бряг. От северния бежански лагер „Дженин“ до южния град Хеброн малки групи разочаровани и недоволни млади палестинци вдигат оръжие срещу безсрочната израелска окупация, противопоставяйки се на палестинските политически лидери, които те презират, тъй като ги възприемат като сътрудници на Израел. С променлива и припокриваща се принадлежност, тези групи нямат ясна идеология и действат независимо от традиционните командни мрежи. В нередки случаи обаче те получават подкрепа от утвърдени въоръжени групировки. Бойци от „Палестинския ислямски джихад“ и други организации са присъствали на церемонията в Джаба миналата седмица.

През изминалата година Израел се опитваше яростно да смаже в зародиш новосъздадените въоръжени организации, което доведе до невиждан от близо две десетилетия ръст на смъртните случаи и безредиците в страната. Докато властите на Израел твърдят, че целта на репресиите е да се предотвратят бъдещи нападения от въоръжени групи, палестинците вярват, че жестоките прояви на насилие са допринесли за радикализирането на мъже, които са твърде млади, за да си спомнят бруталното израелско потушаване на второто палестинско въстание преди две десетилетия, което служи като възпиращ фактор за по-възрастните палестинци. Това ново поколение е израснало в по-особена обстановка, в територия, разкъсвана от вътрешни безредици и фрагментирана от бариери и контролно-пропускателни пунктове.

Над 60 палестинци са изгубили живота си на Западния бряг и в Източен Йерусалим от началото на 2023 г. насам, след като най-дясното правителство в историята на Израел встъпи в длъжност. Около половината от тях са били бойци, убити при сблъсъци с властите на Израел, според данни на „Associated Press“, въпреки че сред загиналите има и случайни минувачи, които не са участвали в насилието. По същото време най-малко 15 израелци са загинали при нападения, извършени от палестинци, включително двама израелци, застреляни в неделя в град Хавара, разположен южно от Джаба. В отговор на това израелски заселници подпалиха десетки сгради, при което загина и един палестинец.

Палестинското самоуправляващо се правителство признава, че контролът и влиянието над нововъзникващите младежки групи се прилагат все по-трудно.

„Боим се, че всяко наше действие срещу тези групи ще предизвика реакция на насилие улицата,“, заяви служител на палестинското разузнаване, който се съгласи да говори при условие за анонимност, тъй като не е упълномощен да разговаря с репортери.

В момент, когато израелските военни сили засилват атаките си, властовата структура на Западния бряг се разклаща, а правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху разширява селищата върху окупираните земи, разочарованите млади палестинци споделят, че не преследват ислямистки или политически цели, а просто искат да защитят своите градове и да се противопоставят на 55-годишната израелска окупация. За 28-годишния Мохамед Алауне, чиито двама братя са били убити при сблъсъци с израелските сили преди две десетилетия, групата „Джаба“ е „реакция“. Той твърди, че би могъл да подкрепи мира, ако това означава край на окупацията и създаване на единна държава между река Йордан и Средиземно море. Засега, обаче, мъжът е наясно, че Израел не желае мир.

Хамамрах, покойният лидер на групировката „Джаба“, като тийнейджър е хвърлял камъни по израелската армия, а по-късно се е присъединил към въоръжен клон на „Фатах“, партията на палестинския президент Махмуд Абас, разказва майка му Ламия. След 10 мъчителни месеца в израелски затвор нейният син станал силно религиозен и затворен. Говорил често за отмъщение. След смъртта му Ламия открила, че той е помогнал за създаването на групата „Джаба“ и „Ислямски джихад“, като дори им е доставил оръжия, включително пистолета, с който е стрелял по израелските военни сили на 14 януари. Жената споделя, че по време на погребението му приятелите на Хамамрах са я призовали да се гордее със сина си, който е станал боец и е вдъхновил цялото село. Въпреки това, жената не може да преодолее загубата на сина си. Сега 14-годишната ѝ дъщеря Малак също иска да умре като мъченик.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments