Ражда се нова република: Барбадос празнува напускането на британската кралица

0
13
Бриджтаун, Барбадос.
Бриджтаун, Барбадос. Снимка: Пиксабей

Барбадос, бивша британска колония, следващата седмица ще се „отдели“ от кралица Елизабет като държавен глава, скъсвайки последните си останали имперски връзки с Великобритания почти 400 години, откакто първият английски кораб пристига на острова в Карибите, пише „Агенция Ройтерс“.

Барбадос представя отстраняването на Елизабет II, която е кралица на Барбадос и 15 други кралства, включително Обединеното кралство, Австралия, Канада и Ямайка, като знак на увереност и начин най-накрая да скъса с демоните от колониалната си история.

„Това е краят на историята за колониалната експлоатация на ума и тялото“, каза професор сър Хилари Бекълс, историк от Барбадос. Той допълва, че това е исторически момент за Барбадос, Карибите и всички постколониални общества. Бекълс, който е заместник-канцлер на Университета на Западна Индия, подчерта:

„Хората на този остров се борят не само за свобода и справедливост, но и за да се отстранят от тиранията на имперската и колониалната власт.

Раждането на републиката, 55 години от деня, откакто Барбадос обявява независимост, най-накрая разкопчава почти всички колониални връзки, които държат малкия остров в Малките Антили обвързан с Англия, откакто английски кораб го е поискал за крал Джеймс I през 1625 г. Това може също да е предвестник на по-широк опит на други бивши колонии да прекъснат връзките си с британската монархия, след като се подготвят за края на почти 70-годишното управление на Елизабет и бъдещото стъпване на трона на Чарлз, който ще присъства на републиканските тържества в Бриджтаун.

Ходът на Барбадос е първият път, в който царство отстранява кралицата като държавен глава от близо 30 години: Мавриций, остров в Индийския океан, се провъзгласи за република, но остана в Британската общност, асоциация на предимно бивши британски колонии, която е дом до 2,5 милиарда души.

Бъкингамският дворец казва, че въпросът е проблем на жителите на Барбадос.

Захар и роби

Първоначално населени от вълни от мигранти от Саладоид-Баранкоид и Калинаго, набезите на испанските роби принуждават индианците да бягат. Барбадос не е населен, когато англичаните пристигат за първи път там. Първоначално англичаните използват бели британски наети слуги, за да се трудят върху плантациите от тютюн, памук, индиго и захар, но следва Барбадос само за няколко десетилетия да се превърне в първото наистина печелившо робско общество в Англия.

Барбадос приема 600 000 поробени африканци между 1627 и 1833 г., които са поставени на работа в захарните плантации, печелейки състояние за английските собственици.

„Барбадос под английски колониални правила се превърна в лаборатория за плантационни общества в Карибите“, казва Ричард Дрейтън, професор по имперска и световна история в Kings College, Лондон, който е живял в Барбадос като дете. Той добавя:

„Тя се превръща в лаборатория за робското общество, което след това се изнася в Ямайка, Каролина и Джорджия след това.

Повече от 10 милиона африканци са били оковани в атлантическата търговия с роби от европейските нации между 15-ти и 19-ти век. Тези, които оцеляха в често бруталното пътуване, в крайна сметка се трудиха по плантации.

Докато пълната свобода най-накрая е предоставена през 1838 г., собствениците на плантациите запазват значителна икономическа и политическа мощ през 20-ти век. Островът получава пълна независимост през 1966 г.

Републикански семена

Принц Чарлз, 73-годишният наследник на британския трон, ще пътува до Барбадос за церемониите, отбелязващи отстраняването на 95-годишната му майка като държавен глава. Барбадос ще остане република в рамките на Британската общност, група от 54 държави в Африка, Азия, Америка, Европа и Тихия океан, която винаги е била приоритет за Елизабет, която я оглавява. Въпреки че името му ще остане просто Барбадос, отстраняването на страната от владението на кралицата може да посее семената на републиканизма по-нататък в Карибите, според Дрейтън. Дрейтън, който посочи, че се говори за република както в Ямайка, така и в Сейнт Винсент и Гренадини, беше категоричен:

„Това ще има последствия особено в англоезичните Карибски басейни.

И още:

„Кралицата е имала огромни лични отношения с много от тези страни и е показала собствената си отдаденост към визията на Британската общност, която е наследила от онзи имперски момент от 1940-те и 1950-те, така че мисля, че след смъртта на кралицата, че някои от тези въпроси биха станали по-спешни на места като Канада и Австралия.

Кралицата е направила много посещения на Барбадос и според Бъкингамския дворец е имала „уникална връзка с този, най-източния от карибските острови“.

Република Барбадос ще бъде обявена на церемония, която започва късно вечерта в понеделник, 29 ноември на площада на националните герои в Бриджтаун.

„Дойде моментът да оставим напълно колониалното си минало зад гърба си“, каза премиерът Миа Мотли в реч през 2020 г., подготвена за генерал-губернатора Сандра Мейсън, която ще замени Елизабет като държавен глава на Барбадос, след като бъде избрана за президент.

Това е най-доброто изявление за увереност в това кои сме и какво сме способни да постигнем.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments