Расте броят на жертвите при самолетната катастрофа в Непал

0
34
Самолетна катастрофа
Самолетна катастрофа. Снимка: Xettri Roman, Facebook

Жертвите на самолетната катастрофа в Непал вече са най-малко 68, предаде „Reuters“. Тежкият инцидент стана по време на вътрешен полет на Yeti Airlines. Самолетът се разби в Покхара в Непал и това е най-тежката въздушна катастрофа от три десетилетия в малката хималайска държава. 

Стотици спасители претърсиха хълма, където падна самолетът със 72 души от столицата Катманду. Късно вечерта местно време властите прекратиха издирвателните операции за деня, заявявайки, че ще бъдат подновени в понеделник.

Местни телевизии по-рано показаха спасители да се катерят около счупени части на самолета. Част от терена в близост до мястото на катастрофата беше обгорен, като се виждаха пламъци.

Времето беше ясно и нямаше непосредствена индикация какво е причинило катастрофата.

Това беше най-смъртоносната въздушна катастрофа в Непал от 1992 г. насам, показа базата данни на Aviation Safety Network, когато Airbus A300 на Pakistan International Airlines се разби в хълм при подход към Катманду, убивайки всичките 167 души на борда.

Близо 350 души са загинали от 2000 г. при самолетни или хеликоптерни катастрофи в Непал – дом на осем от 14-те най-високи планини в света, включително Еверест – където внезапните промени във времето могат да доведат до опасни условия.

Европейският съюз забрани на непалските авиокомпании да влизат в своето въздушно пространство от 2013 г., като се позова на опасения за безопасността.

В неделя самолетът се свърза с летището в Покхара от Сети Гордж в 10:50 сутринта (05:05 GMT), се казва в изявление на Службата за гражданска авиация на страната. Именно тогава се е разбил. Потвърдена е смъртта на най-малко 68 души, се казва в съобщението.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments