Самолетна катастрофа в Непал: Най-малко 40 души са загинали

0
301
Самолетна катастрофа
Самолетна катастрофа. Снимка: Xettri Roman, Facebook

Жестока самолетна катастрофа е станала днес в Непал, съобщиха световните агенции. Най-малко 40 души са загинали при тежкия инцидент. Става въпрос за вътрешен полет в Покхара, като това е най-сериозната самолетна катастрофа в Непал през последните пет години, предаде „Reuters“. 

Стотици спасители претърсваха хълма, където падна полетът на Yeti Airlines, превозващ 72 души от столицата Катманду. Времето беше ясно, каза Джаганат Нирула, говорител на Службата за гражданска авиация на Непал.

Самолетна катастрофа
Самолетна катастрофа. Снимка: Xettri Roman, Facebook

Местната телевизия показа как спасители се катерят около счупените части на самолета. Част от терена в близост до мястото на катастрофата беше обгорен, като се виждаха пламъци.

Самолетна катастрофа
Самолетна катастрофа. Снимка: Xettri Roman, Facebook

„Самолетът гори“, каза полицейски служител Аджай К.С., добавяйки, че спасителите трудно достигат до мястото в дефилето между два хълма близо до летището на туристическия град.

Самолетът се е свързал с летището от Сети Гордж в 10:50 часа (05:05 GMT), се казва в изявление на авиационните власти. Тогава се е разбил.

„Половината от самолета е на склона“, обяви Арун Таму, местен жител, който посочи пред „Reuters“, че е стигнал до мястото минути след падането на самолета. И добави:

„Другата половина е паднала в дефилето на река Сети.“

Самолетна катастрофа
Самолетна катастрофа. Снимка: Xettri Roman, Facebook

Катастрофата е най-смъртоносната в Непал от март 2018 г., когато турбовитлов самолет US-Bangla Dash 8 от Дака се разби при кацане в Катманду, убивайки 51 от 71-те души на борда, според мрежата за авиационна безопасност.

Най-малко 309 души са загинали от 2000 г. при самолетни или хеликоптерни катастрофи в Непал дом на осем от 14-те най-високи планини в света, включително Еверест – където времето може да се промени внезапно и да създаде опасни условия. Европейският съюз /ЕС/ забрани на непалските авиокомпании да влизат в своето въздушно пространство от 2013 г., като се позова на опасения за безопасността.

На борда е имало петима индийци, четирима руснаци, един ирландец, двама южнокорейци, един австралиец, един французин и един аржентински гражданин.

Самолетът е бил на 15 години, според уебсайта за проследяване на полети FlightRadar24.

ATR72 е широко използван двумоторен турбовитлов самолет, произведен от съвместно предприятие на Airbus и италианската Leonardo. Yeti Airlines има флот от шест самолета ATR72-500, според уебсайта им.

FlightRadar24 посочи, че самолетът е бил оборудван със стар транспондер с ненадеждни данни.

„Изтегляме данни с висока разделителна способност и проверяваме качеството на данните“, се казва в Twitter.

Премиерът на Непал Пушпа Камал Дахал свика извънредно заседание на кабинета след самолетната катастрофа.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments