Ръст на измамите с банкови карти след пазаруване в интернет

0
173
Киберсигурност.
Снимка: Пиксабей

Отчита се ръст на измамите с източени банкови карти след онлайн покупки. За това алармираха десетки потърпевши пред „NOVA“. Средно 70 сигнала за онлайн измами постъпват само за ден в ГДБОП, а излъганите са хиляди. При най-новата схема, измамниците ползват името и логото на куриерска комшания, за да създават легитимност. Мишените не са купувачите, а търговците, публикували оферта за продажба на различни продукти. Вместо да получат пари, банковите им сметки били изпразвани.

Потърпевша от онлайн измама е певицата Милена Славова, на която банковата сметка е „олекнала“ с над 700 евро.

„Една сутрин видях, че от картата ми липсват 29 евро.“

Тогава решава да направи бърз преглед на транзакциите. Така разбира, че въпросната сума не е теглена веднъж, а ежемесечно. „Скритата таксе“ се оказва, че е започнала да се трупа след покупка, направена от чуждестранен сайт. Регистрирайки се в него, тя е въвела име и данни за картата, така че да плаща автоматично от платформата. Без да разбере, с личните й данни се е активирал месечен абонамент към напълно непознат сайт.

„В продължение на 2 години на всяко 5-о число от месеца са ми дърпали по 29 евро.“

По този начин за 2 години банковата й карта е на минус с повече от 700 евро. Певицата е потърсила съдействие от банката, а оттам веднага й блокирали картата.

„За да се стигне до възстановяване на парите, трябваше да наема адвокат. От банката ми казаха, че могат да ми ги върнат само ако са минали не повече от 45 дни, а в крайна сметка са минали две години. И след няколко такива срещи с хора от банката се стигна до това, че обещаха да ми ги възстановят.“

За Милена това не е първи случай на измама. Преди 10 години от сметката й били източени 9000 паунда.

Схемата е класически пример за фишинг, при който хакери събират лична и банкова информация покупки от непроверени онлайн магазини, разкрива експертът по киберсигурност Георги Димитров. За да не се усетят „скритите” такси от абонамент, при този тип фишинг сайтове киберпрестъпниците обикновено теглят малки суми, но често.

„Човек много пъти не усеща разликите в движенията на сметките си, защото ако абонаментът е 1-2 евро на месец, няма да го открием.“

От МВР регистрират и ръст на опитите за измами в интернет по време на COVID пандемията. Киберпрестъпниците източват сметките на потребителите по 5 схеми, а най-често става дума за фишинг атаки.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments