Рашидов към председателя на ЕП: България трябва да бъде приета в Шенген

0
20
Вежди Рашидов и Роберта Мецола
Вежди Рашидов и Роберта Мецола. Снимка: БТА

„България трябва да бъде приета в Шенгенското пространство. Тя се доказала като надежден и предвидим партньор.“

Това заяви председателят на Народното събрание /НС/ Вежди Рашидов по време на срещата си с председателя на Европарламента Роберта Мецола. Той е призовал и страната ни да не бъде разделяна от Румъния и Хърватия.

„България е изпълнила всичките си задължения и поставените пред нея изисквания за членство в Шенгенското пространство. Затова страната ни не заслужава повече да стои отстрани и е време да бъде приета в Шенген. България се е доказала като предвидим и надежден член на ЕС и заслужава работата й да бъде оценена достойно“, подчерта Рашидов.

Председателят на НС изрази благодарност към председателя на ЕП Роберта Мецола за последната резолюция, приета от Европейския парламент, с която за пореден път евродепутатите призоваха България, Румъния и Хърватия повече да не бъдат спирани и да бъдат приети в Шенгенското пространство. Той припомни, че страната ни пази по надежден начин българската граница, която е и външна за ЕС, и тези й действия са били оценени от Европейската комисия, предадоха от „БТА“.

В края на срещата Вежди Рашидов подчерта, че страната ни е била сред първите държави, осъдили руската агресия в Украйна. Той информира председателя на ЕП, че само преди седмица българският парламент е приел решение за оказване на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на държавата ни. Освен това България полага грижи за много украински бежанци, потърсили помощ.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments