Рак на гърдата: Лъчетерапия с една доза – “толкова ефективно, колкото пълен курс”

0
283
Рак на гърдата
Снимка: Пиксабей

Еднократна насочена доза лъчетерапия може да бъде толкова ефективна при лечение на рак на гърдата, колкото и пълен курс, предполага дългосрочно проучване, цитирано от “BBC”Според изследователите хората, които са получили по-краткото лечение, също е по-малка вероятността да умрат от други видове рак и сърдечни заболявания през следващите пет години.

Онкоспециалистите обаче изразиха опасения относно методологията на изследването.  Една пета от пациентите в проучването са получили допълнителни дози лъчетерапия.  Водещият автор на проучването проф. Джаянт Вайдя заяви, че е очаквал част от жените да се нуждаят от допълнителна лъчетерапия, тъй като тестовете след процедурата могат да разкрият, че туморите са по-големи или по-агресивни от очакваното. Това също дава възможност на 80% от жените да се възползват от по-кратък курс на лечение с по-малко странични ефекти, каза той.

Насочената интраоперативна лъчетерапия ((TARGIT-IORT) включва единична доза радиация, насочена вътре в гърдата, веднага след отстраняването на тумора. Този тип лъчетерапия, разработена от лекари от Университетския колеж в Лондон (UCL), се доставя с помощта на малко устройство, поставено вътре в гърдата, директно на мястото на рака. Това означава, че пациентите могат да получат лъчево лечение едновременно с операцията, за да се отстрани тумора им. И не трябва да се връщат за по-нататъшно лечение, което може да включва 15 до 30 посещения в болница за хора, които провеждат стандартен курс на лъчетерапия. 

Това лечение вече се предлага от Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS) в малък брой клиники, които разполагат с подходящото оборудване.  По време на пандемията NHS Великобритания намали броя на посещенията, които хората трябва да направят за стандартна лъчетерапия след операция, до около пет.

Проучването TARGIT-A включва 2298 жени с рак на гърдата в 10 държави, които получават или насочена терапия по време на операция, или стандартен курс на лъчетерапия между 2000 и 2012 г. За 10-годишния срок на проучването се съобщава, че еднократна доза лъчетерапия по време на операция е толкова ефективна, колкото и продължителният курс.

“Това последно проучване, което проследява жените в продължение на пет години след лечението им, потвърди това заключение”, казват изследователите.

И в групата, която се е лекувала с еднократна доза, е установено, че смъртта на хората в нея са починали от други причини, сред които сърдечни заболявания, белодробни проблеми и други видове рак. Според UCL предишните проучвания показват, че лечението има също и по-малко странични ефекти, свързани с радиация, включително болка и промени във външния вид на гърдата.

Излекувани от рак

Сценаристът Марсел Бернщайн получава еднократното лечение преди осем години и оттогава е напълно ясно.

“В рамките на два месеца от диагнозата бях без рак”, каза тя.

И след като вижда майка си да умира от рак на гърдата 25 години по-рано, тя чувства вътре в себе си, че е важно “да не страда от рак по-дълго от необходимото”.

“Просто ми хареса идеята нещо да третира само малката засегната зона и да не докосва останалата част от тялото”, сподели жената.

Въпреки това, 20% от жените в проучването, на които е назначена една доза радиация, продължават да се подлагат на допълнителни лъчетерапии, когато тестовете откриват “неподозирани фактори с по-висок риск”.

Загрижеността

Джоана Хавиланд от Института за изследване на рака предизвика опасения относно някои определения, които изследователите използваха в своето изследване.

“Конвенционалната лъчетерапия се е развила значително след проектирането на проучването TARGIT-A, включително по-кратки схеми на лечение и по-малки обеми на лечение на гърдата, със значително подобрен опит на пациента и изключително високи нива на клинично лечение с много ниска цена за NHS.”

Мартин Ледуик от Cancer Research UK казва: “Тъй като жените, участвали в изследването, са получавали лъчетерапия едновременно с лумпектомия, лекарите не са успели да анализират предварително туморите им, за да проверят дали ще им трябва по-дълъг курс на лъчетерапия след тяхната намеса.”

“Докато 20% от жените в това проучване са се нуждаели от допълнително лечение, 80% от пациентите са били пощадени от това”, допълва още експертът.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments