Радев за военната помощ: Докато Нинова умува, МО свърши нейната работа

0
85
Румен Радев
Румен Радев. Снимка: Президентство

Войнолюбците в Народното събрание /НС/ взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор със страната за такава помощ. Това заяви президентът Румен Радев.

„Ветото на оръжията за Украйна е абсолютно безпредметно“, подчерта държавният глава в отговор на решението на „Възраждане“ и БСП да сезират КС за предоставянето на военна помощ. Радев призова всяка институция и всяка партия стриктно да се придържат към закона:

„Съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Сезирането на КС след ратификация на международен договор е невъзможно. Конституционният съд категорично няма за какво да се произнесе.“

По думите на президента сезирането на КС е абсолютно безнадеждна кауза и няма да има никакъв ефект, както и ветото. Радев уточни, че Министерството на отбраната днес ревизира наложения му от Народното събрание договор с Украйна. Той обясни:

„Тази алинея, срещу която протестира г-жа Нинова, разбира се с основание, тя отпада от договора. В новата ревизия на договора тази алинея няма да я има и това е съгласувано с украинската страна. Това ще бъде внесено като вариант и готов проектодоговор веднага в НС след Нова година. Надявам се г-жа Нинова да не предава социалистите и да гласува промяната в договора, според която никое правителство няма да може само да взема решения за военна помощ за Украйна, а това ще стане само и единствено със санкциите на парламента.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments