Радев удостои Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ с плакет „Св. Св. Кирил и Методий“

0
15
Ректор д-р Румен Младенов и президент Румен Радев
Ректор д-р Румен Младенов и президент Румен Радев. Снимка: Президентство

„Носете винаги България в сърцето си – учете, работете и живейте така, че никога повече да не чуваме въпроса на Хилендарския монах „поради що се срамиш да се наречеш българин?“

Това заяви президентът Румен Радев пред студентите от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ по време на тържественото отбелязване на 60-ата годишнина от създаването на висшето училище. Събитието се проведе в Драматичния театър в Пловдив. В концерта, организиран съвместно от университета и театъра, участваха студенти от различни специалности. С тържеството бяха отбелязани и 300 години от раждането на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“.

В приветствието си Радев изтъкна, че постиженията на Пловдивския университет, утвърдил се като най-голямото извънстолично висше учебно заведение, се измерват не само с броя на специалностите, студентите и преподавателите, но най-вече с разгръщането на съвременни научни и изследователски програми и международно сътрудничество.

Държавният глава благодари на академичното ръководство и преподавателския състав за професионализма и всеотдайността им в съхраняването и надграждането на традициите на университета. Румен Радев отбеляза и усилията в преподавателските методи да се обединяват наука, образование и практика.

„Вашият университет е храм не само на знанието, но и на духа. Ваша отговорност е да пазите този храм чист, свят и неподправен.“, заяви още президентът пред студентите, академичното ръководство и преподавателите.

По време на тържествената церемония президентът връчи на Пловдивския университет плакет „Св. Св. Кирил и Методий“. Отличието е по повод 60-годишнината от създаването му, за високи постижения в обучението и подготовката на поколения специалисти в разнородни научни направления, както и за неговия принос за издигане на качеството на висшето образование и науката в България. Плакетът бе приет от ректора проф. д-р Румен Младенов.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments