Радев разговоря с външния министър на Унгария за допълнителни доставки на природен газ

0
635
Румен Радев
Румен Радев. Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто във връзка с предстоящото участие на българския държавен глава в Срещата на върха по демографията в Будапеща по покана на президента Каталин Новак. По време на разговора бяха обсъдени теми от дневния ред на двустранните отношения, както и в рамките на партньорството ни в ЕС. Това съобщиха от Президентството.

Въпросът за допълнителни доставки на природен газ за Унгария по създадената по българска инициатива мрежа за пренос на природен газ в Източна Европа „Солидарити ринг“, както и гарантирането на сигурността на доставките на енергийни ресурси, беше поставен от министър Сиярто.

Президентът Радев подчерта, че увеличените възможности на България за пренос на природен газ след въвеждането в експлоатация на интерконектора между България и Гърция, надграждането му със системата „Солидарити ринг“ и споразумението с „Боташ“ за свободен достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносната мрежа на Турция, са създали солидна основа за реална енергийна диверсификация и преодоляване на едностранната зависимост в доставките на природен газ.

Държавният глава посочи, че само с общи усилия и солидарност страните членки от ЕС могат устойчиво да гарантират сигурността на своите енергийни доставки.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments