Радев: Огромни средства се раздават „от телевизора“ за справяне с кризата, но има ощетени!

Президентът очаква мъдрост от партиите в следващия парламент, за да отстояват националния интерес.

0
82
Президент Румен Радев
Президент Румен Радев. Снимка: Facebook

„Трябва да имаме предизборна кампания на идеи и на принципи за излизане на България от дълбоката криза и на визия за бъдещото развитие на страната, а не кампания на компромати. Засега се очертава само кампания на компромати, което не е добре.“

Това отговори президентът Румен Радев на журналистически въпроси в Плевен, където участва в отбелязването на Деня на лозаря и празника Св. Трифон Зарезан. Запитан за политическите процеси преди парламентарните избори, той посочи, че ако трябва да отговори в контекста на днешния празник, както лозето не ще молитва, а иска мотика, така е и с политиката у нас.

„Трябва умно да „зарежем“ българското лозе, така че да дадем шанс на най-добрите филизи и да изрежем излишните, ако искаме да има плод“, посочи Радев.

За предизборните коалиции държавният глава смята, че е нужно да мислим кой ще бъде най-добрият „купаж“, така че да даде наистина добър резултат. Той отбеляза, че по всички личи, че след вота за Народно събрание се очертава сформиране на доста фрагментиран парламент.

„Дали това е добре или зле, ще покажат изборите и мъдростта на тези партии, които влязат в парламента, така че да се отстоява националният интерес.“

Попитан за вчерашния призив на премиера в предизборната кампания да не бъдат замесвани деца, Радев заяви, че това е „театър за наивници“. Той отбеляза, че много добре знаел откъде идват атаките към него и семейството му и добави, че не приема близките му да бъдат преследвани в политическа битка.

„Протестите на българите са закономерен резултат от политиката и действията на министър-председателя. Българите от месеци протестират под прозорците на Министерския съвет, но там няма никой“, коментира Радев.

Държавният глава заяви, че огромни средства се раздават „от телевизора“ за справяне с икономическите последствия от настоящата криза с коронавируса, но категорично има ощетени.

„Парите не стигат до засегнатите, а масовите фалити са факт, както и разорението на българите“, каза Радев и допълни, че още в началото на кризата е призовал политиците да не се правят на лекари и обратното.

По повод празника днес президентът коментира, че Трифон Зарезан съчетава почитта към труда на лозарите и надеждата за здрава, плодовита година и благоденствие на всички българи. Той изказа признателност към екипа на Института по лозарство и винарство и отбеляза, че ранното му създаване през 1902 г., дългогодишната работа на специалистите в него и високият им професионализъм са повод за национална гордост. Той го удостои с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на президента. Отличието беше връчено за ключовата роля на института в подготовката на поколения учени в областта на лозарството и винарството, за цялостния му принос за съхранението на традиционните и създаването на нови сортове и хибриди лозови насаждения.

Държавният глава и учените обсъдиха актуалните предизвикателства пред винопроизводствота у нас. Експертите запознаха президента с предимствата на българските десертни сортове грозде и характерните за региона реколти. Радев посочи, че е нужна ефективна държавна политика, стимули и механизми за възраждане и утвърждаване на традиционните български производства.

По-късно президентът ще разгледа творбите в Художествената галерия „Светлин Русев“ в Плевен, където ще разговаря с изтъкнати творци и общественици от града.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments