Радев: Безкомпромисните слова на Ботев ни учат да надигаме глас срещу неправдата

0
62
Христо Ботев
Снимка: Уикипедия

„Всяка година Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България ни обединява в мълчание и размисъл. Ботев е родолюбец докрай и затова моралните му присъди и днес стряскат родоотстъпниците, самозабравилите се, преялите с власт. Казва ни кривиците без витиеватост и безкомпромисните му слова учат да надигаме глас срещу неправдата, да вървим с гордо изправени глави срещу потисничеството. Пробуждат съвестта ни и издигат самочувствието ни като народ.“ Това написа в своя Фейсбук профил президентът Румен Радев по случай днешния 2-ри юни, денят в който почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Държавният глава продължава словото си, правейки паралел между минало, настояще и бъдеще:

„Днес отново като един ще притихнем в знак на преклонение пред българските герои. Но именно тази минута тишина припомня отговорността ни пред поколенията – онези преди нас, но най-вече онези след нас. От делата ни зависи какъв завет ще им оставим.“

Христо Ботев е безспорен феномен в българската история и литература. Той е поет, публицист, революционер, една от най-значимите фигури в националноосвободителното движение и в културата на Българското възраждане. В живота и смъртта си Ботев въплъщава идеята за жертвена отдаденост на свободата, сбъдва словото чрез делата си. 

Нравственият максимализъм на Христо Ботев в отстояването му на идеалите и безкомпромисността определят конфронтацията между полюсите, които при него виждаме категорично разграничени – свое и чуждо, робство и свобода, скотско и човешко, позорна гибел и славна смърт, омраза и любов. 

Мисията на Ботев винаги е била тази на героичния подвиг – личността, призвана да посвети общността във висшите истини и да разобличи онези, които се опитват да сломят борческата воля за промяна и готовността тя да бъде извоювана.

Връх Околчица, познат още като връх Вола, във Врачанската планина, е мястото, където през 1876 година се разиграва последната битката на Ботевата чета. Традиционните чествания там за поредна година няма да се състоят заради противоепидемичните мерки. В много градове в страната обаче ще бъде уважена паметта на големия българин и неговите съмишленици, дали живота си за благото на Отечеството!

Поклон пред паметта им!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments