Радев: България трябва да се присъедини към еврозоната, когато е готова

0
39
Президент Румен Радев
Президент Румен Радев. Снимка: Прессекретариат на държавния глава

България трябва да се присъедини към еврозоната, когато е готова, а не когато ни се иска и то на всяка цена, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос. Според него интегрирането на единната европейска валута трябва да се случи след разумно реализирани икономически и финансови политики, които да доведат до изпълнение на нужните критерии за членство, а не със слагане на спирачки на обществено-икономическото развитие на държавата.

Помолен да коментира отхвърленото от парламента предложение за допитване до народа, дали българският лев да остане единствената официална валута в страната до 2043 г., държавният глава подчерта, че политици в парламента и извън него не трябва да се държат така, сякаш няма подписи на половин милион българи с такова искане.

„След като законовите условия са изпълнени е редно референдум да бъде проведен. Това решение издава страх, пренебрежение и недоверие към българските граждани“, каза президентът.

Държавният глава добави, че съвсем друг е въпросът за точната формулировка на референдума, както и залагането на дълъг срок от 20 години преди взимането на решение. Затова Радев призова политическите усилия да бъдат фокусирани не върху спирането на допитването до народа, а върху ясна и открита политика, инициативи и програми, които да направят така, че влизането в еврозоната, да бъде изгодно за всички.

В отговор на питане дали ще насрочи дата за този референдум, президентът напомни, че няма как да внесе повторно такова предложение в парламента, което вече е отхвърлено с решение на Народното събрание.

Запитан дали приема твърдението на премиера пред белгийското издание „Политико“, че службите ни са инфилтрирани от руско влияние, президентът заяви, че за съжаление продължава черната серия български министър-председател да използва чужди медии, за да клевети страната и за да развява руската заплаха като параван за разправа със службите в името на лични и партийни интереси, точно по сценария от записа.

„Жалко е, че хлъзгат акад. Денков, но както гледам, той няма нищо против да бъде хлъзган“, добави Радев.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments