Работодателите мамят ли при осигуряване на 4 часа?

0
40
Работници, строителство
Работници, строителство. Снимка: Кофас

„В момента първият стълб оперира и работи на солидарен принцип. НОИ няма да фалира. НОИ е просто администратор на парични плащания, няма свои пари. В момента солидарността изисква от тези, които работят, да се плащат пенсиите. И трябва да поговорим как може да бъде увеличен бюджетът, как да се запълнят пробойните.“

Този каза Валери Апостолов, конфедерален секретар на КТ „Подкрепа“, бивш заместник-министър на социалната политика и преподавател в УНСС.

„Масово специалисти с високо образование, квалифицирани работници и ръководители се осигуряват съвсем законно малко над минималната работна заплата, отбеляза той. Постепенно давахме крила на сивия сектор и самите работодатели казват, че през последните години той се е увеличил“, коментира Апостолов пред „БНР“. По думите му плащането на заплата по банков път на този етап няма да реши въпроса. Самите минимални осигурителни доходи не са пипани.

Апостолов описа „хитрост“ на работодателите да осигуряват работници върху половината от минималната работна заплата, като им казват, че ще работят на 4 часа, защото по Кодекса на труда това се брои за пълен трудов стаж. По този начин половината заплата се плаща „под масата“, а опасността е в разликата между трудов и осигурителен стаж.

Експертът не е съгласен пенсиите, несвързани с трудова дейност, да бъдат в НОИ, тъй като по думите му тези плащания не са обвързани с осигурителен принос към системата и имат характер на социално подпомагане. Според него плащането на добавки на калпак води до апатия, защото принизява осигурителния принос към системата.

„На лице, което е работило четири часа, когато дойде време за пенсия, няма да му достига половината осигурителен стаж. Няма знак на равенство“, уточни специалистът.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments