Путин заплаши, че ще насочи ядрени ракети към САЩ

0
81
Владимир Путин по време на годишното си обръщение към парламента. Снимка: kremlin.ru
Владимир Путин по време на годишното си обръщение към парламента. Снимка: kremlin.ru

Русия ще реагира на всяко разполагане на ядрени оръжия от среден клас в Европа като насочи собствените си ракети не само към страните, в които е разположено подобно въоръжение, но и към самите САЩ, заяви президентът Владимир Путин в сряда, предаде „Ройтерс“.

В годишното си обръщение към парламента Путин заяви, че Русия не търси конфронтация и няма да предприеме първата стъпка за разполагане на ракети в отговор на оттеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (INF).

Реакцията на Русия на всяко разполагане (на ракети – бел.ред.) ще бъде решителна и политиците в САЩ трябва да изчислят рисковете, преди да предприемат каквито и да е стъпки„, заяви той.

В началото на февруари Москва обяви, че се изтегля от договора след шест месеца като „симетрична мярка“ след решението, което взеха САЩ за напускането му. Вашингтон твърди, че Москва нарушава договора от 1987 г., което тя отрича. По информация на Би Би Си въоръжените сили може да са разположили над сто ракети 9M729 (или SSC-8 според класификацията на НАТО), разработени отвъд ограниченията в документа. За новата руска ракета се твърди, че може да носи ядрен заряд и да достигне обсег от 2 000 км.

Русия уверява, че максималния обсег на ракетата е едва 480 км, поради което тя не попада под действието на договора, забраняващ разполагането в Европа на ракети с обсег от 500 до 5 500 км.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви преди две седмици, че през следващите две години ще се създаде ракета с наземно базиране, подобна на вече изпробваните в Сирия крилати ракети „Калибр“. Такива ракети бяха забранени от досегашния договор. Според Шойгу не Москва, а Вашингтон активно е нарушавал договора, тъй като „работи активно по наземни ракети отвъд ограниченията, заложени в договора“. Именно затова „руският президент е възложил на Министерството на отбраната да вземе огледални мерки„.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments