Путин се подиграва на Запада след потвърждаване за посещението му в Северна Корея

0
315
Владимир Путин
Владимир Путин. Снимка: Сайтът на Кремъл

От месеци наблюдателите на Русия знаят, че президентът Владимир Путин ще посети Северна Корея, предава „BBC“.

След като миналата година големият зелен брониран влак на Ким Чен Ун обиколи руския Далечен изток, севернокорейският лидер покани Путин да го посети. Тази покана беше надлежно приета. Но сега се твърди, че до това дългоочаквано посещение остават броени дни: Южнокорейски източници предполагат, че то може да се състои още във вторник, а сателитни снимки също показват очевидни приготовления, които са в ход в Северна Корея. Едно нещо е сигурно: журналистите в Русия и в чужбина са принудени да търсят всякакъв намек за новини.

Кремъл настоява, че тези подробности ще се появят своевременно, но сега спекулациите са в трескава точка.

Но защо това е важно и защо сега?

На първо място, има естествено любопитство, като се има предвид, че това ще бъде едва вторият път на Путин в Северна Корея – първият беше през 2000 г. в началото на президентската му кариера, когато бащата на г-н Ким, Ким Чен Ир, все още беше върховен лидер. Но освен това се касае отношения, които /макар и да не са на нивото от времето на Съветския съюз/ вече са преминали от взаимни приятелства към взаимни ползи и това притеснява Запада.

Кремъл заяви, че има възможност за „много дълбоки отношения“ между Русия и Северна Корея, и въпреки че заяви, че това не бива да притеснява никого, препоръча на онези, които смятат да оспорят разрастващите се връзки, да помислят отново.

Имаше много спекулации за това какво точно искат двете страни една от друга. И изглежда, че то се свежда до сигурността на доставките.

Русия вероятно търси боеприпаси, строителни работници и дори доброволци, които да отидат на фронтовата линия в Украйна, казва политологът и съюзник на Путин Сергей Марков. В отговор Пхенян би могъл да получи руска продукция, както и технологична помощ за военни цели, включително за програмата си за ракети с голям обсег, за да бъде в крайна сметка на разстояние, което да поразява САЩ, добавя Марков.

Няма съмнение, че Русия има нужда да подхранва войната си в Украйна.

Неотдавнашен доклад на Блумбърг, позоваващ се на южнокорейското министерство на отбраната, сочи, че Северна Корея е доставила на Русия близо пет милиона артилерийски снаряда. Намирането на партньор, който споделя презрението към санкциите и Запада, и следователно иска да търгува, е основен коз за Русия.

В края на краищата Русия и Северна Корея са двете държави с най-много санкции в света – Северна Корея заради разработването на ядрени оръжия и провеждането на серия от изпитания на балистични ракети.

По-рано тази година Москва нанесе сериозен удар на санкциите срещу Пхенян, като наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за удължаване на срока на действие на комисията, която ги наблюдава. Приятелски дипломатически ход.

А между двамата лидери може би дори съществува истинско приятелство, макар и предпазливо и делово. През февруари Путин подари на Ким луксозна руска лимузина /в нарушение на санкциите на ООН/. В неотдавнашно послание до президента Путин Ким заяви, че Северна Корея е „непобедим съратник“ с Русия. Но това може да е просто бизнес и липса на други възможности. Казано направо: Северна Корея сега е по-ценна за една изолирана Русия – и Северна Корея вижда, че Москва има нужда от приятели.

С посещението си в Северна Корея Путин може просто да демонстрира на своите противници, че може – и ще направи – каквото си поиска. Да намери начин да заобиколи западните санкции, наложени на страната му? Засега, да, може. Да убеди другите да нарушат санкциите и да продадат на Русия оръжия? Очевидно е така.

Да създаде нови отношения с държави по света, въпреки че провежда така наречената „специална военна операция“? Той определено се опитва.

Откакто президентът Путин нареди на войските да влязат в съседна Украйна, той прокарва идеята, че господството на Запада е на изчезване – и ухажва онези, които са съгласни с него или поне са отворени към тази философия. На неотдавнашния икономически форум в Санкт Петербург неслучайно един от основните гости на Путин беше президентът на Зимбабве – друга държава, която усети остро санкциите.

Русия се старае да покаже, че има много приятели по света, които пеят от един и същи химн. От Азия, Латинска Америка, Африка – всеки, който е разочарован от света, ръководен от САЩ, е добре дошъл.

Всъщност, когато президентът на Зимбабве Емерсон Мнангагва излезе на сцената, в речта му прозвучаха думите на президента Путин за нов „многополюсен свят“, противопоставен на арогантния Запад, който иска да затвърди „глобалната си хегемония“ на всяка цена. Путин също така се стреми към по-тесни връзки с Иран – друга страна, подложена на санкции, която желае да продаде своите военни стоки – в случая с Техеран за безпилотни самолети. И ако това разколебае Запада, толкова по-добре.

Когато президентът Путин най-накрая се качи на самолета си за Пхенян, той знае, че кадрите ще завладеят света и няма да оставят съмнение, че е готов да прави както бизнес, така и политика с партньори по свой избор. И макар че Китай ще има своите резерви към сближаването на Русия със Северна Корея, всички червени линии ще са били очертани още при срещата на президентите Путин и Си по време на първото задгранично пътуване на руския лидер за петия му мандат – самото то изпълнено със символика на обявеното от Русия преориентиране на Изток.

Малко страни изпълняват церемонията на силния човек с такава помпозност като Русия, но Северна Корея със сигурност може да им даде шанс. А с отдалечаването на Русия от традиционната демокрация разликата между лидерите на двете страни изглежда намалява. Разбира се, не е задължително обикновените руснаци да приветстват нарастващата близост на страната им със Северна Корея, като се имат предвид техните културни и исторически връзки с Европа и Запада. И това е един от потенциалните рискове, с които Путин ще трябва да се съобрази – както и с всички нови стъпки, предприети от западните сили след срещата на двамата силни мъже.

В крайна сметка е много вероятно да не разберем какво е договорено – не го направихме и при посещението на Ким Чен Ун в Русия миналата година.

Но с помощта на безупречна оптика и послания сцената ще бъде подготвена за предизвикателния Путин, който ще излезе – в най-изолираната страна в света – и ще заяви:

„Да, аз мога – гледайте ме.“

На трудовия пазар у нас: Заплатите продължават да растат

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments