Птицевъди са изправени пред фалит: Настояват за помощ от държавата

0
58
Пилета, ферма
Снимка: Pixabay

Птицевъди у нас настояват за по-ниско ДДС за храните и помощ от държавата, тъй като в последните месеци представителите на сектора изнемогват. Едновременно с това скочиха двойно цените на яйцата през последната седмица.

Най-сериозният проблем за браншовиците са високите цени на електроенергията и на фуража, с които хранят птиците, предават от „Bulgaria ON AIR“.

Въпреки увеличението на цената на яйцето, разликата не е способна да покрие скока в стойността на храните, издръжката на животните и заплатите на заетите в сектора работници. На практика „сме на ръба на оцеляването“, сподели собственикът на птицеферма Васил Димитров.

В момента едно яйце върви на едро между 22 и 24 стотинки, докато цената на зърното е под 0,60 лева за килограм. Когато тя беше 0,30-0,32 лева, яйцето се търгуваше за 17-19 стотинки. Съответно, посочи Димитров, увеличението на едното въобще не съответства на ръста при другото.

С апела си за държавна помощ птицевъдите се надяват на глътка въздух за бизнеса. Осигуряването на фуражния баланс е крачка в тази насока, поясни председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.

Той допълни, че у нас яйцата са най-ниски от цяла Европа. Това е и факторът, който стимулира износа. Същевременно „ние имаме достатъчно голямо производство, за да гарантираме българския пазар“, увери Гълъбов.

Птичият грип е другото, което безпокои браншовиците. Според тях, ако не бъде адекватно овладяна ситуацията, би могло да се стигне до принудително умъртвяване на хиляди птици.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments