Птичи грип в Асеновград, ще бъдат убити 72 хиляди кокошки носачки

0
493
Кокошки
Снимка: Pixabay

Регистрирано е огнище на птичи грип във ферма за кокошки носачки в района на Асеновград. Приблизително 72 хиляди птици ще бъдат принудително умъртвени, пише „БНР“.

Общинската епизоотична комисия е решила да се предприемат всички нужни мерки за ограничаване разпространението на заразата. Предстои обектът да бъде почистен и дезинфекциран. Ще се дезинфекцират и транспортните средства, а също и улиците и дворове в района на фермата. От комисията уточниха, че собствениците ще получат компенсации.

За случая ще бъдат информирани всички кметове на населени места в Общината, които ще трябва да уведомят собствениците на подобни обекти на тяхна територия. Кметът на Асеновград е издал заповед, според която се забранява търговията с живи птици, птиче месо, яйца и други пилешки продукти на животинския и общинските пазари. Има определени 3-километрови и 10-километрови предпазни зони. Забранява се организирането и провеждането на панаири, пазари и изложби за птици, както и разселване на птици за подобряване на дивечовия запас.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments