Психолог съветва: Не подценявайте емоционалната интелигентност при децата

0
284
Доц. д-р Севджихан Еюбова
Снимка: Доц. д-р Севджихан Еюбова, психолог, Фейсбук

Емоционалната ангажираност на децата от всички възрасти има ключово значение за образованието и добрите отношения. Това заяви пред „БНР“ детският психолог доц. Севджихан Еюбова относно нерационалните решения в повечето образователни програми, в които се набляга предимно на усвояването на набор от знания.

Това без съмнение е недостатък. Не е редно да правим подобно разграничение, ако искаме да учим качествено и с лекота, твърди Еюбова, която е преподавател в Шуменския университет и автор на книги.

Специалистът участва в разработка на мобилно приложение, в което се предвижда да вземат участие родители и деца. Целта е те да успеят заедно да вникнат в идеята, че емоционалната грамотност включва не само умението да изразиш с думи своите чувства, но и да разпознаеш тези на останалите хора, които те заобикалят волно или неволно, обясни психологът.

Програмата „Играй с Фори“ с образователна насоченост се реализира в 18 детски градини в 5 области в страната, с участието на над 1000 подрастващи.

Колкото и да не са препоръчителни, технологиите не могат съвсем да бъдат изключени от живота на децата. Важното е, смята доцентът, да им бъде предложено качествено съдържание, което да ги ограмоти абсолютно естествено чрез игра и тестове.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments