Психолог: Не е нужно непрекъснато да снимаме, когато сме на разходка или изкачваме нов връх

5
12074
Селфи
Селфи. Снимка: Freepik.com

„Когато се разхождаме в парка или отиваме да изкачим нов връх, не е нужно непрекъснато да правим снимки. Нека запазим спомена в нашата сензорна потребност и да остане това, което виждаме, а не цялата разходка да бъде снимайки и после от снимката да разбираме какво реално не сме видели, докато сме били там“.

Това заяви магистърът по позитивна психология Денис Никифоров, който коментира темата с дигиталното пристрастяване на хората към мобилните устройства и негативните последици, които носи това явление за нашето ментално и физическо здраве.

Според психолога твърде голямата зависимост от дигитални устройва може да доведе до паник атаки, напрежение, тревожност и депресивни състояния. Той предупреди, че пристрастяването е най-опасно за децата и може да ги превърне в по-затворени личности, които имат проблеми с общуването.

Никифоров даде пример и с много млади хора, които излизат на среща, но не спират да скролват в мобилните си телефони. Според него голяма част от тях са изгубили способността си да говорят и комуникират нормално с приятелите си. 

„Ние вече сме приели мобилното устройство за част от нашето тяло. Изпадаме в паника, ако нямаме 2 часа батерия, или ако в момента телефонът не е в нас.“

Психологът призова родителите да обръщат специално внимание на така наречената „дигитална хигиена“, когато възпитават децата си, като е много важен и примерът, който самите те им дават с поведението си през деня. 

Абониране
Известие от
guest

5 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Ренета Трифонова
Ренета Трифонова
2 месеци по-рано

Дано повече хора прочетат и се замислят, защото вече става страшно! Възрастните едвам се контролират, а какво остава за малките деца, които се превръщат в зомбита!

Габриела
Габриела
2 месеци по-рано

не е шега работа това, на моя позната детето разви аутизъм и сега не могат да поправят щетите…

Смех
Смех
2 месеци по-рано

Няма такава магистратура Позитивна психология,този господин е изкарал един курс!

Анна
Анна
2 месеци по-рано