Проучване установи: Автокрациите превъзхождат демокрациите по обществено доверие

0
13
Президентът на Китай Си Дзинпин
Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: The State Council of the People's Republic of China

Общественото доверие в правителствата, управляващи световните демокрации, падна до нови ниски нива заради справянето им с пандемията и на фона на широко разпространеното чувство на икономически песимизъм, установи глобално проучване, цитирано от „Агенция Ройтерс“.

Барометърът на Edelman Trust Barometer, който в продължение на две десетилетия анкетира хиляди хора за доверие в техните правителства, медии, бизнес и неправителствени организации, противно на това, показа нарастващи резултати в няколко автократични държави, по-специално Китай. Той също така подчерта, че бизнесът, благодарение на ролята си в разработването на ваксини и адаптирането на работните места и практиките за търговия на дребно, е запазил силни нива на доверие в световен мащаб, макар и с резерви относно ангажимента си към социална справедливост. Ричард Еделман, чиято комуникационна група Edelman публикува проучването на над 36 000 респонденти в 28 държави, интервюирани между 1 и 24 ноември миналата година, коментира:

„Наистина имаме срив на доверието в демокрациите.

„Всичко се връща към: „Имате ли чувство за икономическа увереност?“, добави той, отбелязвайки високи нива на безпокойство относно загубата на работни места, свързани или с пандемията, или с автоматизацията.

Най-големите загубили обществено доверие през последната година бяха институциите в Германия, надолу със 7 пункта до 46, Австралия на 53 (-6), Холандия на 57 (-6), Южна Корея на 42 (-5) и Съединените щати на 43 (-5). За разлика от тях общественото доверие в институциите в Китай възлиза на 83%, нарастване с 11 пункта, 76% в Обединените арабски емирства (+9) и 66% в Тайланд (+5).

Трилионите долари стимули, изразходвани от най-богатите нации в света, за да подкрепят техните икономики през пандемията, не успяха да вдъхнат трайно чувство на увереност, сочи проучването.

В Япония само 15% от хората вярват, че те и техните семейства ще бъдат по-добре след пет години, като повечето други демокрации се движат около 20-40% по същия въпрос. В Китай обаче почти две трети от населението са оптимисти за икономическото си състояние, а 80% от индийците вярват, че ще бъдат по-добре след пет години.

Еделман каза, че по-високите нива на обществено доверие в Китай са свързани не само с икономическите възприятия, но и с по-голямото усещане за предсказуемост на китайската политика, не на последно място по отношение на пандемията. Той подчерта:

„Мисля, че има съгласуваност между това, което се прави и казаното… Те са имали по-добро COVID развитие от САЩ например.

Според инструмента за проследяване на пандемията на „Ройтерс“, Съединените щати в момента са водещи в света по среднодневен брой докладвани нови смъртни случаи, докато Китай редовно не съобщава за нови смъртни случаи от месеци, тъй като следва строги политики за „нулев COVID.

Резултатите от последното проучване на Edelman са в унисон с констатациите му през последните години, които показват нарастващо разочарование от капитализма, политическото лидерство и медиите. Опасенията относно „фалшивите новини“ този път бяха на най-високи нива за всички времена, като три четвърти от респондентите в световен мащаб се притесняваха, че те ще бъдат „използвани като оръжие“. Сред обществените страхове изменението на климата сега стои точно зад загубата на заетост като основен проблем.

Тежестта на очакванията върху бизнес лидерите остава тежка, като силното мнозинство казва, че са купували стоки, приемали предложения за работа и инвестирали в бизнеса според техните вярвания и ценности. Около две пети обаче също казаха, че бизнесът не прави достатъчно за справяне с изменението на климата, икономическото неравенство и преквалификацията на работната сила.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments