Проучване показва, че гражданите не умеят да се сдружават в името на общи каузи

0
13
Хора
Хора. Снимка: Pixabay

България се намира по средата или малко над нея по гражданско здраве. Това означава, че хората от всички социални групи имат възможността да участват в обществения живот, както и в процеса по взимане на решения и да бъдат реален коректив на институциите. Това обяви пред „БНР“ Радостина Ангелова от „Глобъл Метрикс“ по повод проучването Индекс на гражданското здраве.

Той показва ясно, че е налице явно неумение на институциите у нас да водят диалог. Както и липсват утвърдени практики в тази посока.

Ангелова обясни, че институциите показват един страх от гражданите и затова са склонни да се затварят в себе си. От друга страна пък и хората имат малък капацитет да участват във въпросния диалог.

У нас липсвала институционална, както и организационна култура. Имало едно затваряне в личното пространство. Гражданите не умеели да се сдружават в името на общи каузи, както и в търсенето на общи решения. По този начин те не могат да бъдат и коректив на институциите. Отдръпването от политическото също било много силно, заради това хората не били склонни да са част от политически проекти. Имало и много слабо участие по време на избори.

Освен това гражданите в България били на мнение, че демокрацията е под реална заплаха. Но в същото време те не успявали да изработят достатъчно механизми, за да бъдат възстановени принципите на правовата държава и да бъде намерена една добра формула, в която те да вземат участие.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments