Проучване: Почти половината българи смятат, че са нужни предсрочни парламентарни избори

0
23
Избори
Избори. Снимка: ЦИК

Приблизително 7% е разликата между първите две водещи политически сили. Това показва проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партиите. Според него се повишава делът на смятащите предсрочни парламентарни избори за необходими. Изследването е реализирано в периода между 2 и 8 септември чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

Резултатите от анализа не показват съществена промяна в оценката за работата на основните институции и електоралната картинаПарламентът остава с традиционно ниски нива на положителна оценка (14%), като не се наблюдава динамика спрямо последното ни проучване през юли.

22% изразяват положителна оценка към работата на кабинета „Денков“. Отрицателната оценка се повишава в трето поредно изследване, като през септември достига 68%. Най-голям дял на подкрепа, правителството среща сред привържениците на „Продължаваме промяната-Демократична България“ – над 3/4 от тях подкрепят кабинета. Запазва се разделението в отношението спрямо кабинета сред симпатизантите на ГЕРБ на две приблизително равни групи. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

Незначителна промяна има при оценката за работата на президента. Въпреки изострянето в тона между правителството и него, положителната оценката за работата на държавния глава е на познатите нива от 36%, а отрицателната 52%.

ГЕРБ е първа политическа сила с подкрепа от 24.9% сред гласуващите, следвани от обединението „Продължаваме промяната-Демократична България“ (18.3%). „Възраждане“ запазва третата си позиция с подкрепа от 16.1% от гласуващите. Четвъртият в подредбата е ДПС (13.4%), а петото място остава за БСП (8.7%). „Има такъв народ“ също запазват позицията си на ръба на парламентарната бариера.

Привържениците на идеята за нов парламентарен вот се увеличават с 6% в сравнение с проучването през юли, като този месец достигат 31%. Въпреки това, мнението, че не са нужни предсрочни парламентарни избори се споделя от близо половината (47%) от българите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments