Проучване: Масовото носене на маски може да попречи на втора вълна от COVID-19

0
198
Коронавирус маски
Снимка: Пиксабей

Използването на маска за лице от възможно повече хора може да тласне предаването на COVID-19 до контролируеми нива, съобразно пандемията, и може да предотврати по-нататъшни вълни от разпространение на болестта, когато се комбинира с блокиране, показва британско проучване, публикувано в сряда и цитирано от агенция “Ройтерс”.

Изследването, ръководено от учени от британските университети в Кеймбридж и Гринуич, предполага, че самото блокиране няма да спре възраждането на новия коронавирус SARS-CoV-2, но дори и домашните маски могат драстично да намалят скоростна на предаване, ако достатъчно много хора ги носят, когато са на публично място.

“Нашите анализи подкрепят незабавното и навременно носене на маски за лице от обществото”, казва Ричард Щут, който ръководи изследването в Кеймбридж.

Той съобщава още, че комбинирането на широко използване на маски със социално дистанциране и някои мерки за блокиране може да бъде “приемлив начин за управление на пандемията и възобновяване на икономическата активност” преди разработването на ефективна ваксина срещу COVID-19 – респираторно заболяване, причинено от коронавируса. Резултатите от изследването бяха публикувани в научното списание “Proceedings of the Royal Society A”.

В началото на пандемията научните доказателства за ефективността на маските за лице при забавяне на предаването на респираторни заболявания са били ограничени и няма данни за това как влияят на новия COVID-19, тъй като това е неизвестно досега заболяване.

Подтикнато от някои нови изследвания през последните седмици обаче Световната здравна организация заяви в петък, че сега препоръчва всички да носят текстилни маски за лице на публично място, за да подпомогнат опита за намаляване разпространението на болестта.

В настоящото проучване изследователите свързват динамиката на разпространение между хората с модели на ниво популация, за да оценят ефекта върху честотата на възпроизвеждането на болестта или стойността “R” в различни сценарии при носене на маска, комбинирани с периоди на блокиране. Стойността R измерва средния брой хора, на които един заразен човек ще предаде болестта. R стойност над 1 може да доведе до експоненциален растеж.

Проучването установява още, че ако хората носят маски, когато са на публично място, това е два пъти по-ефективно за намаляване на стойността на R, отколкото ако маските се носят само след появата на симптоми.

Във всички сценарии, които проучването разглежда, рутинната употреба на маска за лице от 50% или повече от популацията намалява разпространението на COVID-19 до R по-малко от 1,0, като изравнява бъдещите вълни на болестта и позволява по-леки блокировки. Експертите, които не са пряко ангажирани в последното британско проучване, бяха разделени по отношение на неговите заключения.

Брукс Поллок, експерт по моделиране на инфекциозни болести от университета в Бристол, заяви, че вероятното въздействие на маските може да бъде много по-малко от предвиденото. Триш Грийнхолг, професор от университета в Оксфорд, каза, че резултатите са обнадеждаващи и предположи, че маските “вероятно ще бъдат ефективна мярка за предпазване на населението”.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments