Протестите във Франция срещу пенсионната реформа прераснаха в безредици

0
27
Полиция в Париж
Снимка: Ирина Мазганова, Искра.бг, Архив

Кметството на Бордо е било подпалено по време на продължаващите протести във Франция срещу плановете за повишаване на възрастта за пенсиониране. Вчера над 1 милион души излязоха по улиците в страната, като 119 000 от тях бяха в Париж, сочат данни на вътрешното министерство, цитирани от „BBC“.

Полицията е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите в столицата. 80 души са били арестувани в цялата страна. Демонстрациите са заради законодателство, което повишава възрастта за пенсиониране с 2 години – до 64 години.

Синдикатите призовават за нови протести следващия вторник, които ще съвпаднат с държавното посещение на крал Чарлз III в страната. Той трябваше да бъде в югозападния град Бордо в този ден, където пожар обхвана входната врата на кметството снощи след ден на протести и сблъсъци. Не е ясно кой е виновен за пожара, който бързо е бил ликвидиран от пожарникарите.

Вътрешният министър Джералд Дарманин се опита да потуши всички опасения преди пътуването на краля, като каза снощи, че сигурността му „не представлява проблем“ и монархът ще бъде „посрещнат добре“, предава „APNews“.

Като цяло демонстрациите в Париж са мирни, но и там са били регистрирани полицейски сблъсъци с маскирани бунтовници, които са разбивали витрини на магазини и са нападнали ресторант на Макдоналдс, съобщава агенция „Reuters“. По време на сблъсъците полицай е изгубил съзнание и е бил изведен на безопасно място от колегите си.

Докато използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпите, полицията е била замеряна с различни предмети и фойерверки, пише „APNews“. 33 души са били арестувани в столицата.

„Именно като протестираме, може да ни чуят, защото всички други начини… не ни позволиха да оттеглим тази реформа“, коментира протестиращ пред агенция „AFP“.

Заради протестите е бил прекъснат железопътният транспорт, дейността на петролни рафинерии, а служители на парижкото летище „Шарл дьо Гол“ са били видени да напускат работа. В демонстрациите са се включили и учители.

Вчера са били затворени популярни туристически атракции като Айфеловата кула и двореца Версай, където следващата седмица е планирана вечеря за крал Чарлз и френския президент.

В северния град Руан млада жена е била видяна да лежи на земята след сериозно нараняване на ръката. Свидетели твърдят, че тя е загубила палеца си, след като е била ударена от така наречената „флаш-топка“ граната, изстреляна от полицията, за да разпръсне демонстрантите. Имало е сблъсъци и в западните градове Нант, Рен и Лориен.

Синдикатите и политическата левица определиха деня като успешен, но накъде ще тръгне ситуацията оттук нататък е открит въпрос.

Правителството разчита на известна загуба на инерция. Освен това се надява насилието по улиците да отблъсне хората от протестите. Опозицията обещава, че протестите няма да намалеят, но синдикатите ще трябва да измислят стратегия напред, вместо да обещават повече дни като четвъртък.

От януари имаше 9 дни на протести и френските синдикати призоваха за десети следващия вторник. Парижките боклукчии започнаха стачката си срещу пенсионната реформа на 6 март.

Според френския президент Еманюел Макрон реформата е необходимост. Премиерът на Франция Елизабет Борн каза, че промените са от съществено значение за предотвратяване на голям дефицит в системата в бъдеще.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments