Протестиращи в Бургас: БФС е оказвал сериозен натиск днес, имало е и среща с клубове

0
525
Протест в Бургас
Протест в Бургас. Снимка: Искра.бг

Българският футболен съюз /БФС/ е оказвал сериозен натиск днес, имало е и срещи с клубовете. Това обяви собственикът на футболния отбор „Русокастро“ Димитър Пейчев по време на протеста в Бургас. Припомняме, че недоволството е свързано с решението на Съюза да изключи 104 аматьорски клуба заради участието си в Конгреса на Димитър Бербатов на 18 март.

„Имало е днес много сериозен натиск, включително и от регионалния. Вече ще си позволя да говоря съвсем свободно – от Димитър Костов, който е председател на Областния съвет на Българския футболен съюз в Бургас. (…) Имало е натиск, среща с клубовете, не правете глупости, не ги слушайте тези, продължавайте си в този ред. Ние не сме хора втора категория, ние участваме в първенства, всеки един от нас е направил бюджет, стадион, организация. Те не правят нищо друго освен да администратират първенството. Имаме гражданска позиция и я изразяваме. Единственият начин е да направим някакъв протест и да бойкотираме първенството. Чувам се и с колеги от други области.“

По време на протеста стана ясно, че са били изключени 4 клуба в Бургаска област, а именно ФК „Русокастро“, „Странджа Агрокорн“, „Черноморски спортист“ (Обзор) и ФК „Каблешково“, като общият брой на отстранените в цялата страна е 104. Според Пейчев по всички правни норми Конгресът на Бербатов е бил легитимен. По думите му децата ще продължат да играят, но не и мъжете.

„Протестираме заради всички неща, които правят БФС през последните няколко месеца – ще има конгрес, няма да има конгрес. Бяха запазили зала за 3000 души за някаква пресконференция, на която никой не дойде и решихме да направим легитимен конгрес. Имаше и юристи, отразени навсякъде. Тук трябва да има съдебен спор, а не наказани. Футболът няма да свърши с отстраняването на „Русокастро“ … той ще си продължи. Въпросът е да има гражданска позиция.“

Мартин Желязков от клуб „Камено“ изтъкна, че искат честен конгрес, а при броенето на бюлетините да има представители на всички кандидати за президент, което досега не се е случвало.

Протест в Бургас. Видео: Искра.бг

Според други представители на футболни клубове случващото се е реваншизъм и потъпкване на малките. Те представиха декларация с отборите, които са готови да ги подкрепят и да не участват в първенството.

„Тоест, ако грубо има 30 и няколко отбора, над 20 са готови да ни подкрепят и те трябва с 10-12 клуба да си правят първенство А и Б окръжна група.“, обясни Пейчев.

Същевременно общественикът и представител на ФК „Русокастро“ Иван Иванов коментира специално за Искра.бг:

„Събрали сме да изразим недоумението си как вчера 104 аматьорски отбора бяха изхвърлени от БФС заради това, че са участвали на редовен конгрес. Време е вече Боби Михайлов да си ходи и няма място в БФС. Той показа през годините, че това, което успя да свърши е само падение, надолу за футбола като цяло в България. Лично мен ме е срам да гледам националния отбор, защото не сме се класирали на нито едно голямо първенство, откакто той е президент на БФС. Под всяка критика е детският футбол в България – няма никаква стратегия, няма никаква методика. Така че за нас Боби Михайлов вече не е президент и е редно мирно и кротко да си подаде оставката.“

Интервю с общественика Иван Иванов

След това протестиращите нахлуха в хотел „Мираж“, където се провеждаше семинарът на БФС в Бургас днес.

Протест в Бургас. Видео: Искра.бг

Недоволните скандираха „Мафия“, имаше и освирквания, а малко след това изгориха и перука.

Протест в Бургас. Видео: Искра.бг

Сътресенията в българския футбол предизвикаха реакция и от страна на ФИФА и УЕФА. Вчера двете организации изпратиха писмо, в което посочват, че ще отправят въпроси към Спортното министерство за случващото се, както и запитване защо избирането на Борислав Михайлов за нов мандат начело на БФС не е вписано все още в Търговския регистър. Преди минути стана ясно, че спортният министър е отговорил на двете футболни централи и е предоставил търсената информация.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments