Протестиращи посрещнаха представители на БФС в Бургас след скандалното решение да бъдат изключени 104 клуба

0
93
Протест
Протест. Снимка: Искра.бг

Футболисти, заинтересовани страни и фенове на 104-те аматьорски клуба, които бяха изключени от Българския футболен съюз /БФС/ заради участието си в Конгреса на Димитър Бербатов на 18 март, посрещнаха с протест представители на организацията в Бургас. Днес те трябва да вземат участие в обучителен семинар за работа със система за електронно картотекиране в аматьорския футбол, който ще започне от 18:00 часа.

Райно Иванов е президент на футболен клуб „Долно Езерово“. Той е категоричен, че отборът му ще спре с участията, ако не бъде отменено наказанието над аматьорските клубове:

„Тук съм, за да защитя колегите, които бяха изключени от първенствата на БФС. Според мен неправилно и няма как да оставим нещата да продължат така. Искаме промяна и всички виждат, че футболът ни е към дъното. Просто няма как да оставим нещата да продължат така. Сегашното ръководство е /бел. ред. – причината за състоянието на футбола/. 16 години е прекалено много време и нищо не са направили през тези години – нито стадиони имаме като хората, нито национален отбор, нито някакъв нов футболист е излязъл, а със сегашното ново правило за чужденците … имам и детска школа. Тези деца къде ще се развиват напред? Само се взимат някакви чужденци и нищо! Това е! За 4 години от БФС съм получил 4 топки. Финансирането е от познати и където ходя по фирмите. Футболният съюз не ни помага с нищо. От днес започваме протестите и аз лично заявявам, че моят отбор ще спре участията, ако тези отбори бъдат наказани.“

Интервю с Райно Иванов. Видео: Искра.бг

Същевременно председателят на Областния съвет на БФС в Бургас Димитър Костов даде подробности за организирания семинар, а по повод протеста заяви:

„Това е една инициатива на от страна на клубове, които смятат, че трябва да има някаква промяна, но те нямат отношение към нашето събиране.“

Интервю с Димитър Костов. Видео: Искра.бг

Припомняме, че БФС беше свикал редовен конгрес за 18 март, но впоследствие беше отменен поради множество съдебни дела, които чакат решение. Въпреки това Димитър Бербатов и неговият екип се явиха пред НДК-а и проведоха конгрес, на който бившият нападател беше избран за президент. Малко след това се появи информацията, че Футболният съюз подготвя санкции срещу клубовете, решили да се отцепят. Мотивът – член 28 от устава на организацията, а именно – даден клуб може да бъде изключен при поведение или действия на негови членове или официални лица, което прави членството несъвместимо.

Вчера в сайта на БФС беше съобщено, че са били отстранени 62 аматьорски клуб, участвали във водения от екипа на Бербатов конгрес, а на останалите 42 членството е било прекратено заради други нарушения на Закона за спорта и устава на Съюза. Това решение предизвика вълна на възмущение в българския футбол, тъй като въпросните отбори няма да могат да участват в първенства на организацията.

По време на протеста в Бургас днес имаше и родители на деца, чиито отбори бяха отстранени. От протестиращите стана ясно, че се подготвя и протестна декларация, която предстои да бъде входирана в Зоналния съвет на БФС в Бургас и в централата в София. Подобни настроения има в цялата страна.

Сътресенията в българския футбол предизвикаха реакция и от страна на ФИФА и УЕФА. Вчера двете организации изпратиха писмо, в което посочват, че ще отправят въпроси към Спортното министерство за случващото се, както и запитване защо избирането на Борислав Михайлов за нов мандат начело на БФС не е вписано все още в Търговския регистър. Преди минути стана ясно, че спортният министър е отговорил на двете футболни централи и е предоставил търсената информация.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments