Протести в София след освобождаване на пияния шофьор, убил 15-годишно момче

0
65
Свещи, цветя
Свещи, цветя. Снимка: БТА

В София се разразиха протести, след като стана ясно, че шофьорът, отговорен за смъртта на 15-годишния Филип на пешеходна пътека, е освободен от ареста. Събитието, което породи гняв и вълнения сред обществеността, е последвано от блокиране на кръстовището на улиците „Гурко“ и „Шишман“ от роднини, близки и приятели на момчето с плакати с надписи „Справедливост за децата ни“ и „Децата ни имат право да живеят“.

Шофьорът, чиято кръвна проба показа 2,1 промила алкохол след катастрофата на 2 септември, е пуснат с обяснението, че срокът за задържането му е изтекъл. Въпреки че е признат за виновен за управление след употреба на алкохол и превишаване на скоростта с 50 км/ч над допустимото, Софийският градски съд реши, че той може да изчака съдебния процес на свобода.

Реакцията на родителите на Филип е една от болката и разочарованието. Бащата, Красимир Арсов, изрази своето недоволство от съдебната система, която според него не работи в полза на обществото и жертвите. Той подчерта системния проблем в обработката на катастрофа с тежки последици, като превишена скорост, употреба на алкохол и наркотици, и неспазване на предимство.

Майката на Филип Николина Петкова също изрази своето възмущение отбелязвайки, че въпреки носенето на електронна гривна, шофьорът все още има възможност да въздейства на свидетели или да се подготви за съдебния процес по начин, който може да навреди на справедливостта.

Този случай повдига важни въпроси относно ефективността и справедливостта на съдебната система в България. Общественото недоволство и протестите са ясен сигнал за потребността от преосмисляне и потенциална реформа на правните рамки, особено в областта на наказателното правосъдие и обработката на случаи, засягащи човешки животи. Време е за задълбочен анализ и действия, които да върнат доверието в правосъдната система и да гарантират, че справедливостта ще бъде достъпна за всички.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments