Протести в Перу: Мачу Пикчу е затворен за неопределено време

0
29
Мачу Пикчу
Мачу Пикчу. Снимка: Pixabay

Перу затвори известния си туристически обект Мачу Пикчу за неопределено време заради нестихващите протести срещу новия президент. От правителството обявиха, че са затворили мястото и пешеходната пътека на инките, водеща до него, за да защитят туристите и гражданите, предава „BBC“.

Насилствените протести по време, на които бяха убити десетки хора, започнаха, след като предишният лидер на Перу беше свален.

Железопътните услуги до Мачу Пикчу бяха прекъснати в четвъртък, след като някои релси бяха повредени, както се твърди, от протестиращи. В резултат на това бяха блокирани 418 души, които се намираха на мястото, коментира министърът на туризма Луис Фернандо Хелгеро на пресконференция вчера.

Снощи обаче Министерството на туризма съобщи, че всички – 148 чужденци и 270 перуанци – са били безопасно евакуирани с влакове и автобуси.

Това не са първите туристи, блокирани в Мачу Пикчу заради граждански вълнения – миналия месец стотици туристи бяха изведени с хеликоптер, след като останаха там няколко дни.

Разположен високо на планина в Андите, Мачу Пикчу се смята за едно от новите седем чудеса на света. Той е изключително популярен сред туристите, като всяка година го посещават около милион души. Някои от гостите пристигат в Мачу Пикчу по пътеката на инките, която е известна многодневна екскурзия.

В изявление на Министерството на културата на Перу се казва, че онези, които вече са закупили билети от сайта, ще могат да ги използват месец след края на демонстрациите или ще им бъдат възстановени парите.

Демонстрантите в Перу настояват за предсрочни избори и призовават новия президент Дина Болуарте да се оттегли, което тя досега отказва да направи. Те искат нейният предшественик Педро Кастило, който е в затвора и е изправен пред обвинения в бунт и заговор, да бъде освободен. Бившият държавен глава отрича обвиненията и настоява, че все още е легитимният лидер на Перу.

Вчера властите разкриха, че още един протестиращ е загинал при демонстрации в южния регион Пуно, където бяха опожарени полицейските участъци. Най-малко 58 перуанци са били ранени при протестите, сочи доклад на омбудсмана на Перу. При последните сблъсъци пътищата бяха блокирани и полицията използва сълзотворен газ срещу хвърлящи камъни демонстранти в столицата Лима.

Европейският съюз осъди насилието и това, което определя като „непропорционална“ употреба на сила от страна на полицията. Също така призовава за „спешни стъпки към възстановяването на спокойствието“.

Перу премина през години на политически сътресения, които достигнаха своя връх, когато Кастило беше арестуван миналия месец при опит да разпусне Конгреса. Същевременно Болуарте се противопостави на призивите да се оттегли, включително на някои регионални управители, и по-рано тази седмица призова перуанците да гарантират, че протестите им ще бъдат мирни.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments